Вступити до родини ATR

Фігуранти ялтинської «справи про тероризм» відмовились голосувати за зміни до Конституції РФ

6 липня 2020, 14:30
805

Фігуранти «справи про так званий тероризм» (ялтинська група) відмовилися брати участь у голосуванні за зміни до Конституції РФ.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомляє «Кримська солідарність» із посиланням на генконсула України у Ростові-на-Дону Тараса Малишевського, який відвідав українських політв’язнів в слідчих ізоляторах Ростовської області.

«Всі хлопці у СІЗО-1 Ростова-на-Дону і СІЗО-2 Таганрога, повідомили адміністрацію і виборчу комісію, що вони є громадянами України і не мають нічого спільного з тим, що відбувається у Росії 1 липня. Зіткнувшись з принциповістю і твердістю такої позиції кримських мусульман, організатори «волевиявлення» будь-якого тиску чи умовлянь на адресу наших громадян не чинили», — повідомив Тарас Малишевський.

Також генконсул повідомив про те, що шістьох політв’язнів: Інвера Бекірова, Вадима Сірука, Мусліма Алієва, Емір-Усеіна Куку, Рефата Алімова та Арсена Джеппарова готують до етапування.

Як раніше повідомляв ATR.ua, фігуранта «справи про так званий тероризм» (третя бахчисарайська група) Сейтумера Сейтумерова та фігуранта «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група) Шабана Умерова окупанти у Криму примушували взяти участь у так званому голосуванні. Обидва політв’язні відмовилися, наголосивши, що вважають себе громадянами України.

Відомо, що у Росії та на окупованих нею територіях Криму та Донбасу з 25 червня по 1 липня відбулося голосування щодо змін до Конституції РФ. Ці зміни дозволять чинному президенту Володимиру Путіну знову балотуватися на цей пост у 2024 році. Загалом Путін зможе залишатися при владі до 2036 року. У Міністерстві закордонних справ України заявили, що цей плебісцит є незаконним. Згодом, окупанти у Криму офіційно відзвітували про те, що нібито понад 90% кримчан, які взяли участь у голосуванні, підтримали поправки до Конституції Росії.

Нагадаємо, 12 листопада 2019 року Південний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів «справи про так званий тероризм» (ялтинська група) сумарно до 76 років тюремного ув'язнення у колонії суворого режиму. Так, Мусліма Алієва засудили до 19 років, Інвера Бекірова — до 18, Емір-Усеина Куку і Вадима Сірука — до 12, Рефата Алімова — до 8 і Арсена Джеппарова — до 7 років ув'язнення.

Як відомо, 12 лютого 2016 року після масових обшуків в окупованій Ялті окупанти затримали, а пізніше й заарештували шістьох мешканців Ялти: Інвера Бекірова, Вадима Сірука, Мусліма Алієва і Емір-Усеіна Куку. 18 квітня того ж року були затримані Рефат Алімов і Арсен Джеппаров. Усіх шістьох чоловіків окупанти звинуватили в участі в організації «Хізб ут-Тахрір» (заборонена в РФ). Згодом фігурантів цієї «справи» незаконно етапували з окупованого Криму у Ростов-на-Дону (РФ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ