Вступити до родини ATR

Політв’язня Умерова у кримському СІЗО примушували проголосувати за зміни до Конституції РФ — адвокат

1 липня 2020, 15:59
985

Кримськотатарського політв'язня, фігуранта «справи про так званий терориз» (друга сімферопольська група) Шабана Умерова у Сімферопольському СІЗО примушували взяти участь у голосуванні щодо змін до Конституції РФ. Попри погрози окупантів кримський татарин відмовився, його адвокат подав скаргу.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це у коментарі «Кримській солідарності» повідомив адвокат Назім Шейхмамбетов.

Зокрема, захисник розповів, що 27 червня Шабана Умерова вивели з камери Сімферопольського СІЗО та пояснили, що він зобов'язений взяти участь у голосуванні про внесення змін до Конституції РФ.

«Умеров пояснив, що не бажає брати участь у голосуванні, після чого співробітники СІЗО стали з'ясовувати причини його відмови. Після нетривалої дискусії співробітник СІЗО сказав Умерову повернутися до камери, що він і зробив. Через 5–10 хвилин в камеру увійшли співробітники СІЗО, зокрема — заступник начальника, підполковник Суховєєв С.С. і оперативний співробітник. Вони вимагали від Умерова взяти участь у голосуванні, обґрунтовуючи це тим, що участь у голосуванні є обов'язком Умерова. У відповідь Умеров повторно відмовився», — йдеться у скарзі на ім’я окупаційного «омбудсмена» Криму, копію якої адвокат надав активістам «Кримської солідарності».

Після цього, додав захисник, співробітники СІЗО повернулися до політв’язня та погрожували йому. Окупанти сказали, що у разі відмови від голосування постраждають його співкамерники. Шабан Умеров відхилив вимоги окупантів, після чого у наступні кілька днів у камері політв’язня проводилися обшуки. Кримського татарина не виводили на щоденну прогулянку, окупанти також закрили кватирку у двері камери, внаслідок чого у приміщені стало душно.

Раніше стало відомо, що фігуранта «справи про так званий тероризм» (третя бахчисарайська група) Сейтумера Сейтумерова, якого незаконно утримують у психлікарні у Сімферополі, також примушували взяти участь у голосуванні щодо змін до Конституції РФ. Кримський татарин відмовився, наголосивши, що він вважає себе політв’язнем і громадянином України.

Як повідомляв ATR.ua, у Росії та на окупованих нею територіях Криму та Донбасу з 25 червня по 1 липня відбувається голосування щодо поправок до Конституції РФ. Зокрема, ці поправки дозволять чинному президенту Володимиру Путіну знову балотуватися на цей пост у 2024 році. Загалом Путін зможе залишатися при владі до 2036 року.

Меджліс кримськотатарського народу засудив проведення голосування за зміни у Конституцію РФ в окупованому Криму. Представницький орган корінного народу Криму звернувся до міжнародних партнерів України та до представників української влади із закликом вжити заходів, аби консолідовано дати відсіч російській агресії.

Постійне представництво президента України в АРК заявило про те, що це голосування у Криму є неправомірним з точки зору міжнародного права. У відомстві заявили, що Росія продовжує прикривати власні злочини різноманітними «референдумами», перекладаючи відповідальність за це на «народ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ