Вступити до родини ATR

Правозахисники просять МЗС відреагували на заборону РФ кримчанам перетинати адмінмежу більше одного разу

14 липня 2020, 13:39
1112

Громадська ініціатива «КримSOS» просить міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу відреагувати на незаконне обмеження Росією права мешканців окупованого півострова на вільний перетин тимчасової адміністративної межі з Кримом.

Відповідна заява опублікована на сайті «КримSOS».

Зокрема, у ній вказується, що у зв'язку з протиепідеміологічними заходами з 29 березня 2020 року уряд РФ дозволив залишати Росію і окупований нею Крим громадянам РФ, у яких є також інше громадянство, лише один раз.

«Тобто, мешканці Криму мають можливість одноразово виїхати з Криму через російські КПВВ, посилаючись на норму про наявність у них громадянства України. Так, за інформацією окупаційної влади, жителі Криму, які мають «громадянство РФ», не зможуть покинути територію півострову на підставі тільки українського паспорту», — йдеться у заяві.

Експерти «КримSOS» наголосили, що спроба повторного перетину адміністративної межі до зняття карантину вважатиметься «спробою незаконного перетину державного кордону», за що передбачена кримінальна відповідальність.

Правозахисники звертають увагу МЗС на те, що ця ситуація ставить у скрутне становище абітурієнтів з окупованого Криму, які хочуть вступати до ВНЗ на материковій частині України.

«З початком вступної кампанії-2020 велика кількість дітей та їхніх батьків виїхали на підконтрольну територію України для складання іспитів, ЗНО та подання документів через освітні Центри «Крим — Україна». Таким чином, у розумінні російського законодавства, вони використали своє право на одноразовий виїзд з Криму. Тому після повернення та до закінчення карантинних обмежень вони не зможуть покинути окуповану територію, що ставить під загрозу можливість реалізації права на освіту», — йдеться у заяві.

Так, громадська організація «КримSOS» просить МЗС України звернутися до міжнародного співтовариства з метою інформування та припинення порушення Росією прав мешканців окупованого Росією Криму.

Нагадаємо, з 14 червня усі КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом після майже трьох місяців вимушеної перерви на карантин відновили свою роботу у повному обсязі. Також Україна змінила порядок самоізоляції та обсервації при перетині адмінмежі з Кримом. Так, за рішенням Кабміну, припинення самоізоляції та обсервації передбачено для осіб у разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, який отримано після перетину КПВВ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ