Вступити до родини ATR

Політв’язням Омерову, Гафарову і Дудці не надають медичну допомогу — омбудсмен

16 липня 2020, 10:15
1149

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликає міжнародне співтовариство чинити тиск на РФ через відмову надавати політв’язням з окупованого Криму належну медичну допомогу.

ФОТО: gov.ua

ФОТО: gov.ua

Про це омбудсмен написала у своєму Facebook.

«Російська влада своїми діями демонструє світові, що не збирається припиняти знищення руху опору їхній окупаційній владі. Адміністрації установ Федеральної служби виконання покарань РФ, де утримуються Енвер Омеров, Джеміль Гафаров та Володимир Дудка, здійснюють тиск на наших співгромадян, не надаючи належну медичну допомогу та лікування», — наголосила вона.

Людмила Денісова звернула увагу на те, що ненадання своєчасної та належної медичної допомоги «прирівнюється до нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження і є порушенням статті 3 Конвенції про захист прав людини і основних свобод».

«Закликаю представників міжнародних правозахисних організацій застосувати всі наявні важелі впливу та відреагувати на ганебні факти порушення прав громадян України, які незаконно утримуються країною-окупантом», — підсумувала омбудсмен.

Раніше стало відомо, що фігурант «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група) Джеміль Гафаров, який має ІІ групу інвалідності, перебуває в критичному стані.

Також повідомлялося, що у політв'язня, фігуранта «справи про так званий тероризм» (білогірська група), Енвера Омерова у СІЗО погіршився стан здоров'я. 

У засудженого у «справі українських диверсантів» Володимира Дудки після етапування у колонію в РФ також значно погіршився стан здоров'я. Повідомлялося, що він скаржився на болі в шлунку і паху, головні болі, у нього з’явився висип, політв'язень значно втратив вагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ