Вступити до родини ATR

Вибори і протести у Білорусі: реакція України

10 серпня 2020, 12:11
984

З'явилася реакція президента України, очільника Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова та окремих українських нардепів на події у Білорусі, пов'язаних із масовими протестами та затриманнями учасників акцій.

ФОТО: Reuters

ФОТО: Reuters

Зокрема, президент України Володимир Зеленський закликав Білорусь відмовитися від насильства на вулицях країни.

«Ми закликаємо наших сусідів до максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства. Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що тільки широкий діалог дозволить забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації і чесно обговорити подальші кроки і формати суспільної взаємодії», — йдеться у повідомленні президента на його офіційній сторінці у Facebook.

Очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров висловив обурення через жорстокий розгін мирних протестувальників.

«Абсолютно очевидно, що якщо Лукашенко і утримає владу, що швидше за все так і буде, він не зможе вже навіть дозовано опонувати Путіну, зберігаючи видимість якоїсь самостійності. Насильство, що здійснюється Лукашенком цієї ночі над своїм народом, остаточно кидає його вже не в обійми, але під ноги Путіна», — вважає Чубаров.

Окрім того, заступниця глави фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук оприлюднила відповідну заяву від імені кількох нардепів. Проте прізвища тих, хто підписав заяву, вона не уточнила.

«Вважаємо за необхідне висловити підтримку волі білоруського народу обирати представницькі органи влади, включно з президентом, у демократичний правовий спосіб. Український народ заплатив високу ціну за відданість цим принципам. Пам’ять про ці жертви спонукає нас закликати білоруську владу проявляти стриманість щодо протестуючих, не допустити порушення прав людини при реалізації білорусами одного з основоположних прав — на мирний протест», — йдеться у заяві.

Також українські парламентарі закликали усі гілки влади Білорусі зберегти мир та спокій у країні, а також якнайшвидше надати достовірні та чіткі відповіді на питання протестувальників.

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Як повідомив напередодні національний екзит-пол, діючий президент Білорусі Олександр Лукашенко набирає на виборах 79,7% голосів виборців. Прихильники опозиційної кандидатки Світлани Тихановської у відповідь на офіційні результати вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах Білорусі. До їхнього розгону залучили ОМОН, зокрема автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. Станом на ранок 10 серпня білоруський правозахисний центр «Вясна» повідомляє про одного загиблого та щонайменше 213 затриманих під час акцій протесту у країні 9 серпня.

Зазначимо, що ЦВК Білорусі 10 серпня оголосила результати виборів президента. За офіційними даними, за Олександра Лукашенка проголосували 4 652 423 виборця — 80,23%, за Світлану Тихановську голоси віддали 574 312 осіб — 9,90%. 6,02% білорусів проголосували проти всіх. Відомо, що у штабі Тихановської заявили про невизнання попередніх підсумків виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ