Вступити до родини ATR

Лукашенко — про протести: Я попереджав, що Майдану не буде

10 серпня 2020, 14:08
789

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко прокоментував нічні протести невдоволених, заявивши, що він «попереджав, що Майдану не буде», а реакція на протести «буде адекватною».

ФОТО: Reuters

ФОТО: Reuters

Про це повідомляє тамтешнє агентство БелТА.

«Нам намагаються цю заворушку підкинути. Я попереджав: Майдану не буде, як би комусь цього не хотілося. Тому треба втихомиритись, заспокоїтися. А батькам втретє кажу подивитися, де їхнє чадо, щоб не було потім боляче, щоб не ахали та не охали», — заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Також президент повідомив про поранення 25 ОМОНівців. Водночас він не згадав про поранених и загиблих серед протестувальників.

Окрім того, Лукашенко заявив, що до протестів причетні «ляльководи» з-за кордону.

«По одній розмові ми бачимо ляльководів. Одна з ліній цих ляльководів — Чехія. Сьогодні вже з Чехії управляють нашим об’єднаним штабом, де, вибачте мене, сидять ці вівці, нічого не розуміючи, що від них хочуть. Вони продовжують насідати, продовжують вимагати: виводьте людей на вулицю і ведіть переговори з владою про добровільну здачу влади. <...> Я не кажу про Україну, звідти їхали. Це, впевнений, не державна політика, але там вистачає цих майданутих, про яких я говорив. У тому числі, на жаль, з Росії певний приплив людей», — прокоментував протести Лукашенко.

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Напередодні національний екзит-пол повідомив, що чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко набирає на виборах 79,7% голосів виборців. Прихильники опозиційної кандидатки Світлани Тихановської у відповідь на офіційні результати вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До їхнього розгону залучили ОМОН, зокрема автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. Станом на ранок 10 серпня білоруський правозахисний центр «Вясна» повідомляє про одного загиблого та щонайменше 213 затриманих під час акцій протесту 9 серпня.

Зазначимо, що 10 серпня ЦВК Білорусі оголосила результати виборів президента. За офіційними даними, за Олександра Лукашенка проголосували 4 652 423 виборця — 80,23%, за Світлану Тихановську голоси віддали 574 312 осіб — 9,90%. 6,02% білорусів проголосували проти всіх. У штабі Тихановської заявили про невизнання попередніх підсумків та готовність оскаржити результати президентських виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ