Вступити до родини ATR

У ЄС засудили насильство під час протестів у Білорусі

10 серпня 2020, 16:30
783

У Раді ЄС засудили насильство стосовно протестувальників у Білорусі, закликавши дотримуватися прав людини.

Про це заявив президент Європейської Ради Шарль Мішель.

«Насильство над протестуючими — це не відповідь. Свобода слова, свобода зібрань, основні права людини повинні дотримуватися», — написав він у Twitter.

Водночас міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович у коментарі Reuters заявив, що Європейський Союз має вжити заходів, щоб запобігти застосуванню сили в Білорусі. За його словами, він не виключає можливості введення санкцій проти Білорусі після проведених виборів, проте сподівається, що цього робити не доведеться.

Нагадаємо, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Напередодні національний екзит-пол повідомив, що чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко набирає на виборах 79,7% голосів виборців. Прихильники опозиційної кандидатки Світлани Тихановської у відповідь на офіційні результати вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До їхнього розгону залучили ОМОН, зокрема автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. Станом на ранок 10 серпня білоруський правозахисний центр «Вясна» повідомляє про одного загиблого та щонайменше 213 затриманих під час акцій протесту 9 серпня.

Зазначимо, що 10 серпня ЦВК Білорусі оголосила результати виборів президента. За офіційними даними, за Олександра Лукашенка проголосували 4 652 423 виборця — 80,23%, за Світлану Тихановську голоси віддали 574 312 осіб — 9,90%. 6,02% білорусів проголосували проти всіх. У штабі Тихановської заявили про невизнання попередніх підсумків та готовність оскаржити результати президентських виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ