Вступити до родини ATR

Київ закликає Мінськ звільнити затриманих українських правозахисників і журналістів

13 серпня 2020, 12:28
949

Україна звертається до влади Республіки Білорусь з вимогою якомога швидше звільнити незаконно затриманих у Мінську українських правозахисників і журналістів Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва.

Про це заявив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, повідомляється на сайті голови держави.

Зокрема, Єрмак наголошує, що громадяни України Костянтин Рєуцький та Євген Васильєв були незаконно затримані білоруськими правоохоронцями.

«За інформацією української сторони, вони не порушували жодних законів Республіки Білорусь, не брали участі в жодних заворушеннях чи масових акціях, не мали при собі заборонених предметів чи матеріалів. Правозахисники відвідували Білорусь виключно задля отримання достовірної інформації про те, що там відбувається, та задля коментування останніх подій у Мінську для українських засобів масової інформації. Свобода слова та свобода вільного пересування — базові демократичні принципи, які поважаються в усьому світі. Їхнє порушення неприпустиме», — сказав він.

Андрій Єрмак додав, що МЗС України через українське дипломатичне представництво активно працює для найшвидшого встановлення та звільнення всіх українських громадян, затриманих під час останніх подій.

12 серпня ввечері стало відомо, що у Мінську жорстко затримали двох громадян України — волонтерів благодійної організації «Восток SOS» Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва. Рєуцький також є журналістом.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту продовжилися 10, 11 і 12 серпня. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. За чотри дні в країні затримали понад 5 тисяч осіб, наразі відомо про двох загиблих. 

Нагадаємо, що за офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Зазначимо, 11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що вона була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Окрім того, після від'їзду Тихановської з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ