Вступити до родини ATR

У РФ заявили про спроби «зовнішнього втручання» у справи Білорусі

14 серпня 2020, 08:59
782

У МЗС РФ заявили, що окремі «зарубіжні партнери» намагаються дестабілізувати і розколоти Білорусь ззовні.

Про це заявила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, повідомляють росЗМІ.

Зокрема, вона висловила стурбованість про «безпрецедентний тиск, який чиниться на Мінськ окремими зарубіжними партнерами».

«Ми стурбовані інформацією, що надходить, про пов'язані з порушенням громадського порядку інциденти на вулицях низки білоруських міст, які мали місце після проведених президентських виборів. <...> Простежуються виразні спроби зовнішнього втручання у справи суверенної держави з метою розколоти суспільство і дестабілізувати ситуацію», — наголосила Захарова.

Вона також назвала безпідставними спроби знайти «російський слід» у тому, що відбувається зараз у Білорусі. Захарова запевнила, що Росія «була і залишається надійним союзником і другом Білорусі та братнього білоруського народу».

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту продовжилися 10, 11, 12 і 13 серпня. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. Загалом у країні за останні дні затримали понад 5 тисяч осіб. Напередодні ЗМІ повідомили про третього загиблого протестувальника.

Нагадаємо, що за офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Зазначимо, 11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що вона була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Окрім того, після від'їзду Тихановської з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ