Вступити до родини ATR

«Поклик сумління»: у Білорусі масово звільняються журналісти державних ЗМІ

14 серпня 2020, 11:45
1216

У Білорусі через насильство щодо протестувальників з боку влади і силовиків звільняються журналісти та ведучі провідних державних ЗМІ.

Як повідомляє TUT.BY, журналісти державних ЗМІ Білорусі написали офіційне звернення на адресу міністра інформації. Вони наголосили, що звільнення їхніх колег через насильство щодо протестувальників з боку влади — «це не фейк, а поклик сумління».

Представники медіа просять міністра допомогти у звільненні затриманих журналістів, не позбавляти жителів країни якісного зв'язку і не перешкоджати роботі новинних порталів. Відповідний лист вже підписали півтори сотні співробітників ЗМІ.

Раніше повідомлялося, що у Білорусі звільнилося 10 ведучих і журналістів державних телеканалів та радіо: «Білорусь 1», СТВ (Столичне телебачення), ОНТ (Загальнонаціональне телебачення) та Першого каналу білоруського радіо.

Зазначимо, що ці медійники закликали усіх своїх колег, хто продовжує працювати на державні медіа і пропагувати позицію влади, також написати заяви.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту тривають і нині. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. Окрім мирних протестів на майданах та вулицях, у Білорусі вже третій день продовжується страйк на підприємствах. Загалом у країні за останні дні, за офіційними даними МВС, затримали майже 7 тисяч осіб. Напередодні ЗМІ повідомили про третього загиблого протестувальника.

11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка Тихановська під тиском місцевої влади виїхала з Білорусі до Литви. Після від'їзду кандидатки з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

Нагадаємо, що за офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає на виборах президента з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ