Вступити до родини ATR

Тихановська закликала мерів білоруських міст очолити мирні протести 15 і 16 серпня

14 серпня 2020, 13:35
1366

Опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська, яка під тиском влади була змушена покинути територію країни, записала чергове відеозвернення, в якому закликала усіх мерів білоруських міст очолити мирні протести 15 і 16 серпня.

Відповідне відеозвернення з’явилося у мережі 14 серпня.

«Ситуація критична. Нам треба зупинити насильство на вулицях білоруських міст. Я закликаю владу піти на діалог. Я прошу всіх мерів міст 15 і 16 серпня виступити організаторами мирних масових зборів на вулицях», — закликала Тихановська.

Вона також наголосила, що прихильників змін у країні більшість, є документальні підтвердження цього — це копії протоколів.

«Там, де виборчі комісії підрахувала голоси чесно, моя підтримка склала від 60% до 70%, а у Новій Боровій — 90%», — запевнила кандидатка.  

11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка Тихановська під тиском місцевої влади виїхала з Білорусі до Литви. Згодом вона поширила два відеозвернення, у яких заявила, що вирішила покинути країну самостійно, а також закликала білорусів не виходити на протести. Після від'їзду кандидатки з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту тривають і нині. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. Окрім мирних протестів на майданах та вулицях, у Білорусі вже третій день продовжується страйк на підприємствах. Загалом у країні за останні дні, за офіційними даними МВС, затримали майже 7 тисяч осіб. Напередодні ЗМІ повідомили про третього загиблого протестувальника.

Нагадаємо, що за офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає на виборах президента з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ