Вступити до родини ATR

Протести у Білорусі: у країні відбувся наймасштабніший в історії Марш Свободи

17 серпня 2020, 07:31
1471

У Мінську та інших містах Білорусі 16 серпня відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш Свободи.

ФОТО: Reuters

ФОТО: Reuters

За повідомленням місцевих ЗМІ, у Мінську понад 100 тисяч учасників Маршу Свободи зібралися біля стели «Мінськ — місто героїв». Зокрема, вся територія біля музею Великої Вітчизняної війни, парку Перемоги, проспекту Перемоги та прилеглих вулиць була зайнята демонстрантами. Саме тут 9 серпня відбулися перші зіткнення з ОМОНом. Люди кричали: «Йди», «Трибунал», «Хай живе Білорусь!». У руках демонстранти несли величезні 100-метрові прапори.

{gallery_1}

Соратниця кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської, член Об'єднаного штабу опозиції Марія Колесникова на мітингу в Мінську озвучила вимоги протестувальників, головна з яких — відставка Олександра Лукашенка.

«Ми вимагаємо звільнити всіх політичних в'язнів, а також затриманих на мирних акціях і акціях протесту: Віктор і Едуард Бабарико, Сергій Тихановський, Павло Северинець, Микола Статкевич, Ігор Лосик, всіх політв'язнів, і 4 тисячі людей, які залишаються у в'язниці. Всі мвють бути звільнені негайно. Всім постраждалим від дій силовиків повинна бути призначена і виплачена компенсація. І наша головна вимога: колишній президент повинен подати у відставку», — заявила Колесникова.

Масштабні акції відбулися і в інших містах країни.

Водночас 16 серпня у Мінську відбувся також мітинг на підтримку Олександра Лукашенка. Серед національних прапорів Білорусі на цій акції журналісти помітили й російські стяги.

Нагадаємо, 14 серпня Центральна виборча комісія Білорусі оголосила офіційні результати виборів президента. Олександр Лукашенко набрав більше 80% голосів, Світлана Тихановська — 10%.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту тривають і нині. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. Окрім мирних протестів на майданах та вулицях, у Білорусі вже третій день продовжується страйк на підприємствах. Загалом у країні за останні дні, за офіційними даними МВС, затримали майже 7 тисяч осіб. Напередодні ЗМІ повідомили про третього загиблого протестувальника.

11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка Тихановська під тиском місцевої влади виїхала з Білорусі до Литви. Згодом вона поширила два відеозвернення, у яких заявила, що вирішила покинути країну самостійно, а також закликала білорусів не виходити на протести. Після від'їзду кандидатки з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ