Вступити до родини ATR

Білоруські опозиціонери не планують просити політичного притулку в Україні

9 вересня 2020, 08:36
414

Прес-секретар Координаційної ради Білорусі Антон Родненков та виконавчий секретар Координаційної ради Іван Кравцов наразі не планують просити політичного притулку в Україні.

Фото: УНИАН

Фото: УНИАН

Про це вони заявили на прес-конференції у Києві.

«У нас зараз немає жодного особливого статусу. Ми в'їхали на територію України у звичайному порядку. І не просили якогось особливого статусу. Чи плануємо ми звертатися за політичним притулком? Чесно кажучи, ми не встигли з Антоном (Родненковим — ред.) такі питання обговорити», — сказав Іван Кравцов.

Прес-секретар Координаційної ради Білорусі Антон Родненков додав:

«Ну поки що у нас таких планів немає».

Опозиціонери також припустили, що їхня колега Марія Колесникова нині, скоріше за все, перебуває у комітеті державної безпеки Білорусі.

«На неї там чинять колосальний тиск вже добу. Я б нікому не побажав бути на її місці, ми закликаємо усіх білорусів підтримати Марію усіма можливими законними способами», — заявив Родненков.

Як відомо, 7 вересня білоруські ЗМІ повідомили про те, що Марію Колесникову викрали в центрі Мінська. Також перестали виходити на зв’язок ще двоє членів Координаційної ради Антон Родненков та Іван Кравцов. МВС Білорусі і місцева міліція спростовували затримання Колесникової.

Вранці 8 вересня державне ЗМІ Білорусі заявило, що Колесникову нібито затримали під час спроби перетнути кордон з Україною. У білоруській прикордонній службі також заявили, що вона буцімто намагалася зробити це незаконно. У Державній прикордонній службі України, зі свого боку, заявили, що Колесникова не прибувала в українські прикордонні пункти пропуску, а також що Родненков і Кравцов проходили необхідні заходи прикордонного контролю. ЗМІ повідомили, що Колесникова порвала свій паспорт, щоб її примусово не відправили з Білорусі в Україну. Про те, що Колесникова умисне унеможливила свій виїзд за кордон, повідомив і заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

Нагадаємо, що акції протесту Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі.

11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка Тихановська під тиском місцевої влади виїхала з Білорусі до Литви. Згодом вона поширила два відеозвернення, у яких заявила, що вирішила покинути країну самостійно, а також закликала білорусів не виходити на протести. Після від'їзду кандидатки з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ