Вступити до родини ATR

Білоруські опозиціонери відмовилися відповідати, чий Крим

11 вересня 2020, 12:59
690

Члени Координаційної ради Білорусі Антон Родненков та Іван Кравцов, відмовилися відповідати на питання про приналежність Криму.

Фото: УНИАН

Фото: УНИАН

Про це білоруські опозиціонери заявили в ефірі «Апостроф.TV».

«Ми тут знаходимося як представники Координаційної ради. Навіть якщо я скажу, що думаю, це буде сприйнято як позиція когось, хто знаходиться в Координаційній раді. Ми бачимо раду як стіл, за який можуть сісти абсолютно різні сили. У ньому є різні політичні партії, які між собою не мають єдиної думки з приводу того ж Криму», — сказав Антон Родненков.

Окрім того, Родненков уточнив, що питання про Крим не до них, оскільки вони не політики.

«Справа в тому, що це питання не зовсім до нас. Світлана Тихановська висловлювала свою думку з приводу Криму, Віктор Бабарико висловлювався, Валерій Цепкало, очевидно, теж. Вони політики, вони борються за владу, претендують на те, щоб керувати країною і вибудовувати, в тому числі, і зовнішньополітичні відносини», — додав він.

Іван Кравцов, зі свого боку, здивувався питанню про Крим. Він сказав, що Координаційна рада займається, перш за все, «внутрішнім порядком Білорусі».

«Я теж утримаюсь від коментарів з цього питання, тому що я навіть не знаю, як це співвідноситься з тематикою нашої роботи», — наголосив Кравцов.

Зазначимо, що 8 вересня білоруські опозиціонери Антон Родненков та Іван Кравцов прибули до Київа.

Як відомо, 7 вересня білоруські ЗМІ повідомили про те, що Марію Колесникову викрали в центрі Мінська. Також перестали виходити на зв’язок ще двоє членів Координаційної ради Антон Родненков та Іван Кравцов. МВС Білорусі і місцева міліція спростовували затримання Колесникової. Вранці 8 вересня державне ЗМІ Білорусі заявило, що Колесникову нібито затримали під час спроби перетнути кордон з Україною. У білоруській прикордонній службі також заявили, що вона буцімто намагалася зробити це незаконно. У Державній прикордонній службі України, зі свого боку, заявили, що Колесникова не прибувала в українські прикордонні пункти пропуску, а також що Родненков і Кравцов проходили необхідні заходи прикордонного контролю. ЗМІ повідомили, що Колесникова порвала свій паспорт, щоб її примусово не відправили з Білорусі в Україну. Про те, що Колесникова умисне унеможливила свій виїзд за кордон, повідомив і заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

Нагадаємо, що акції протесту Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі.

11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка Тихановська під тиском місцевої влади виїхала з Білорусі до Литви. Згодом вона поширила два відеозвернення, у яких заявила, що вирішила покинути країну самостійно, а також закликала білорусів не виходити на протести. Після від'їзду кандидатки з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ