Вступити до родини ATR

У політвʼязня Руслана Сулейманова діагностували гострий тонзиліт

22 вересня 2020, 11:19
558

Активіста «Кримської солідарності», фігуранта «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група) Руслана Сулейманова окупанти кілька днів поспіль вивозили з СІЗО з високою температурою для ознайомлення з матеріалами «справи». Згодом політв’язню діагностували гострий тонзиліт.

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

Про це «Кримській солідарності» повідомила адвокат Ліля Гемеджі.

«Від колеги адвоката дізналася, що в УФСБ викликали швидку допомогу. Вона знадобилася Осману Сейтумерову і моєму довірителю (Руслану Сулейманову — ред.). Відразу ж зв’язалась зі слідчим. Він мені підтвердив, що приїжджала карета швидкої допомоги. Позавчора (19 вересня — ред.) Руслана Сулейманова вивезли з температурою, дали таблетку. Вчора (20 вересня — ред.) знову вивозили попри температуру і скарги про погане самопочуття. Сьогодні (21 вересня — ред.) в ході медичного огляду в будівлі УФСБ йому діагностували гострий тонзиліт. Після чого слідчі вирішили припинити заплановані слідчі дії і відвезти їх назад до СІЗО», — повідомила Гемеджі.

Адвокат вважає, що окупанти таким чином порушили право арештантів на охорону здоров’я.

«Можна стверджувати, що таким чином на них чиниться тиск, їх змушують ознайомлюватися з матеріалами справи навіть у вихідні дні і зовсім не дають відпочивати, ігнорують їхній фізичний, емоційний стан. Імунітет і так в СІЗО падає, а з огляду на статистику захворюваності коронавірусної інфекцією в Криму і епідеміологічну ситуацію, потрібно бити на сполох», — додала Гемеджі.

Руслан Сулейманов вже повідомляв про погане самопочуття адвокатці Лілі Гемеджі у червні цього року. Політв’язня турбували болі в області голови та шиї. За його словами, він звертався до «начальника» медсанчастини з проханням надати медичну допомогу. Наступного дня Сулейманова відвідав фельдшер, однак замість огляду і лікування, йому три дні кололи знеболювальні уколи. Окрім того, нещодавно у політв'язня виявили ваду серця.

Нагадаємо, Руслан Сулейманов — це кримськотатарський політв’язень, фігурант «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група). Його затримали унаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року. Наприкінці серпня окупанти перекваліфікували звинувачення Сулейманову з «організатора» на «учасника» забороненої у Росії організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ