Вступити до родини ATR

Політв'язню Руслану Сулейманову ФСБ змінила звинувачення

24 серпня 2020, 08:32
570

Окупанти у Криму перекваліфікували звинувачення кримськотатарському політв'язню Руслану Сулейманову з «організатора» на «учасника» забороненої у Росії організації.

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

Як повідомила адвокат політв'язня Ліля Гемеджі, «слідство» перекваліфіковувало обвинувачення з першої на другу частину за статтею 205.5 КК РФ.

«Раніше він проходив як «організатор діяльності організації, яка в Російській Федерації визнана терористичною», ось така тавтологія в законі. Тепер звинувачується як учасник. Вже почалося ознайомлення з матеріалами кримінальної справи», — розповіла вона «Кримській солідарності».

Захисниця Руслана Сулейманова додала, що тепер у неї буде доступ до усіх доказів, які окупанти зібрали за більш ніж півтора роки з дня затримання кримського татарина.

«Захист був позбавлений цього права протягом слідства. З боку слідчого були порушення у частині наших прав, під час призначення експертиз нам не надавалися об'єкти дослідження, під час слідства ми не могли замовити альтернативну експертизу, не могли заявити відвід експерту, з огляду на те, що нам не повідомляли, хто саме буде проводити дані експертизи. Всі ці порушення фіксувалися нами у відповідних протоколах», — додала Гемеджі.

Адвокат вважає, що звинувачення носить абстрактний характер і багато в чому майже дослівно копіює документи попередніх сфабрикованих «справ» за цією ж статтею.

«Ці ідентичні один одному справи є нічим іншим як інструментом переслідування всіх активних наших співвітчизників і спрямовані на придушення їхньої громадянської позиції», — підсумувала захисниця.

Як повідомляв ATR.ua, Руслан Сулейманов — це кримськотатарський політв’язень, фігурант «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група). Його затримали унаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року. Нещодавно у Руслана Сулейманова у СІЗО виявили ваду серця.

Нагадаємо, 24 липня син кримськотатарського політв’язня Руслана Сулейманова Муса Сулейманов грався у пісочниці біля будинку за адресою: вулиця Азатлик, 8. Востаннє хлопчика бачили вчора близько шостої вечора. Мати дитини каже, що ненадовго зайшла до будинку, а коли повернулася на вулицю, то дитина вже зникла. Пошуки Муси Сулейманова тривали майже дві доби — з вечора 24 липня. До його пошуків долучилися тисячі небайдужих мешканців Криму, «правоохоронці» та волонтери. 26 липня об 11 годині стало відомо, що тіло 3-річного Муси Сулейманова було знайдено у каналізаційній ямі біля будинку, де жила дитина. 27 липня у Криму відбувся дженазе (похорон).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ