Вступити до родини ATR

ЄС не визнає легітимності інавгурації Лукашенка

24 вересня 2020, 11:58
750

Європейський союз не визнає легітимність Олександра Лукашенка та закликає до проведення нових вільних виборів у Білорусі.

Про це йдеться у заяві Високого представника Євросоюзу з закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля від імені ЄС.

«ЄС ще раз повторює, що президентські вибори в Білорусі 9 серпня не були ні вільними, ні чесними. Європейський Союз не визнає їх сфальсифікованих результатів. На цій підставі так звана «інавгурація» від 23 вересня 2020 року та новий мандат, на який претендував Олександр Лукашенко, не мають демократичної легітимності», — йдеться у заяві.

ЄС зазначає, що інавгурація суперечить волі значної частини білоруського населення.

«Позиція ЄС чітка: громадяни Білорусі заслуговують на право бути представленими тими, кого вони вільно обирають, на нових всеохоплюючих, прозорих та надійних виборах», — додав Боррель.

Окрім того, в ЄС заявили, що наразі переглядають свої відносини з Білоруссю.

Раніше у МЗС України заявили, що Київ не визнає, що Олександр Лукашенко є легітимним президентом Білорусі.

Про невизнання Лукашенка президентом Білорусі окрім України також заявили: США, Канада, Німеччина, Польща, Данія, Чехія, Словаччина, Литва, Латвія, Естонія.

Нагадаємо, 23 вересня у Мінську у Палаці Незалежності відбулася інавгурація Олександра Лукашенка. На урочистості запросили кілька сотень людей. Серед них — вищі посадовці, депутати Палати представників і члени Ради Республіки, керівники державних органів і організацій, місцевих виконавчих і розпорядчих органів, республіканських ЗМІ, діячів науки, культури та спорту.

Як відомо, акції протесту Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Світлани Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До розгону протестувальників влада залучила ОМОН та військових. Відтоді кожні вихідні у Мінську відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ