Вступити до родини ATR

Україна домагається не обміну, а звільнення кримських татар — МЗС

12 жовтня 2020, 12:45
731

Україна готова перейти до наступного раунду обміну полоненими із Росією, але кримських татар вимагають саме звільнити, а не обмінювати.

Про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розповів в інтервʼю турецькому телеканалу TRT Russian. Глава МЗС прокоментував включення до спику обміну кримських татар.

«Коли ми говоримо про кримських татар, йдеться не про обмін. Ми вимагаємо лише звільнення цих людей, і це найскладніша частина, тому що Росія вважає, що Крим під її юрисдикцією», — зазначив Кулеба.

Глава МЗС наголосив, що відповідно до міжнародного права, Росія як держава-окупант несе відповідальність за те, що відбувається на півострові.

«Крим був і буде до повернення залишатися незаконно окупованою територією. <...> Кожна дія (Росії — ред.)  що суперечить її зобов'язанням як держави-окупанта, призведе до її відповідальності, за яку вона нестиме покарання, включаючи різного роду обмеження», — сказав Кулеба.

Як повідомляв ATR.ua, у версені 2020 року в Офісі президента України заявили, що у списках для чергового взаємного обміну полоненими перебуває з кожного боку близько 100 осіб, кримських татар серед них немає. 

Нагадаємо, 7 вересня 2019 року відбувся масштабний обмін утримуваними особами між Україною і РФ. Серед 35 українців тоді був звільнений тільки один кримський татарин — Едем Бекіров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ