Вступити до родини ATR

ЄС запровадить санкції проти Лукашенка

13 жовтня 2020, 09:25
560

Усі країни-члени ЄС погодились з пропозицією розширити перелік осіб, проти яких запроваджуються санкції через придушення мирних протестів у Білорусі.

Як повідомив віце-президент Європейської комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, санкції проти Олександра Лукашенка введуть через відсутність волі вести переговори щодо мирного вирішення ситуації у Білорусі.

За його словами, внесення нових прізвищ до санкційного списку, схваленого раніше Радою ЄС, буде відповіддю на ситуацію, що розвивається у Білорусі.

«У неділю ми знову бачили сильну неспівмірну реакцію проти демонстрантів. Від білоруської влади не було жодного (кроку) щодо участі у будь-яких перемовинах, не було погодження на прийняття місії ОБСЄ», — наголосив Боррель.

При цьому він зазначив, що група країн запропонувала новий список прізвищ, і в ньому є Олександр Лукашенко, проти яких буде запроваджено обмежувальні заходи.

«І усі країни-члени погодились з цією пропозицією. Розуміючи, що сталося з часу попереднього узгодження (санкційного) списку, це демонструє повну відсутність волі з боку Лукашенка брати участь у переговорах в контексті того, що може принести демократичне і мирне рішення ситуації у Білорусі», — додав він.

Напочатку жовтня стало відомо, що представники Європейського Союзу погодили введення санкцій проти влади Білорусі. Зокрема, з 2 жовтня запроваджуються обмеження відносно 40 офіційних осіб, Лукашенка у переліку не було.

Зазначимо, що 11 жовтня у Мінську відбулася акція «Марш гідності проти режиму білоруського диктатора Олександра Лукашенка». Правоохоронці розганяли протестувальників використовуючи газ, світлошумові гранати і водомети. Повідомляється, що по всій Білорусі силовики затримали щонайменше 456 осіб.

Як відомо, акції протесту Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Світлани Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До розгону протестувальників влада залучила ОМОН та військових. Відтоді кожні вихідні у Мінську відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

23 вересня у мінському Палаці Незалежності відбулася інавгурація Олександра Лукашенка. У ЄС на це заявили про невизнання легітимності Олександра Лукашенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ