Вступити до родини ATR

Україна закликала країни-учасниці ОБСЄ приєднатися до платформи з деокупації Криму

16 жовтня 2020, 08:50
802

Україна закликала держави-учасниці ОБСЄ підтримати зусилля Києва у рамках нової Кримської платформи.

Про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер Відні, передає Укрінформ.

«Дозвольте поінформувати вас, що Україна виступила з пропозицією нового консультаційного та координаційного формату — Кримської платформи — з метою підвищення ефективності міжнародної відповіді на тривалу окупацію Криму», — заявив дипломат.

За його словами, ініціатива спрямована на те, щоб зібрати під її «парасолькою» всі тематичні заходи та ініціативи з кримського питання у межах міжнародних організацій, включно з ОБСЄ, інші міжнародні урядові та неурядові форуми.

«Ми сподіваємось, що держави-учасниці долучаться до наших зусиль у межах цієї платформи, у тому числі під час майбутньої Ради міністрів у Тирані», — заявив Цимбалюк.

Окрім того, представник України вказав на те, що наразі ОБСЄ залучена до врегулювання конфлікту на Донбасі через діяльність СММ та в ТКГ, однак «цього не можна сказати про Крим, у доступі міжнародних моніторингових механізмів до якого російська окупаційна влада продовжує відмовляти».

«Публічні заяви та позиції важливі, щоб держава-агресор знала, що про її дії не забувають і на них чекає адекватна реакція», — наголосив Цимбалюк.

Раніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомив, що в День кримського спротиву російській окупації (26 лютого) планується проведення саміту на рівні глав держав, що приєднаються до платформи з деокупації Криму.

Також повідомлялося, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі зі своїм британським колегою Домініком Раабом 7 жовтня запропонував Великій Британії приєднатися до майбутньої платформи з деокупації Кримського півострова.

Водночас Володимир Зеленський на прес-конференції за підсумками 22-го Саміту Україна – ЄС також заявив, що Європейський Союз висловив готовність долучитися до української ініціативи зі створення Кримської платформи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ