Вступити до родини ATR

У Зеленського зробили заяву з приводу гуманітарної кризи через COVID-19 у Криму

26 жовтня 2020, 11:54
607

Постійне представництво президента України в АРК засуджує дії окупантів, що призвели до гуманітарної кризи на території півострова, яка виникла через пандемію коронавірусу.

Про це заявили у пресслужбі представництва.

«Представництво президента України в АР Крим стурбоване критичною гуманітарною ситуацією, яка склалася на території тимчасово окупованого Кримського півострова у зв’язку з розповсюдженням коронавірусної інфекції COVID-19», — йдеться у повідомленні.

Зокрема, у Зеленського наголосили на таких найбільш складних викликах, пов‘язаних з пандемією:

— відсутність койкомісць у лікарнях для лікування хворих на COVID-19, відмова у госпіталізації навіть тяжкохворих пацієнтів;

— переміщення хворих на COVID-19 з лікарень до санаторіїв, де хворі залишаються без медичного нагляду;

— відсутність можливості пройти медичне обстеження та/чи тестування за власним бажанням;

— відсутність доступу до швидкої медичної допомоги (час приїзду машини швидкої допомоги сягає 15 годин);

— відсутність в аптеках будь-яких  препаратів першої необхідності для лікування COVID-19, що унеможливлює лікування на дому;

— викривлення статистики захворювань окупаційними адміністраціями та штучне регулювання статистики через обмежений доступ до тестування;

— відсутність об’єктивної інформації та інформування населення про ризики, пов’язані із COVID-19;

— відсутність належного контролю за дотриманням правил використання засобів індивідуального захисту та карантинних заходів у громадських місцях та місцях масового скупчення людей тощо.

«У зв’язку з цим Представництво президента України в АР Крим засуджує дії окупаційної влади РФ та вважає за необхідне відреагувати на виклики, пов’язані з гуманітарною кризою на території тимчасово окупованого Кримського півострова, у зв’язку із розповсюдженням коронавірусної інфекції COVID-19», — додали у відомстві.

Станом на 26 жовтня загальна кількість хворих на півострові, за офіційними даними окупантів, досягла 10 363 осіб (8387 — у Криму, 1976 — у Севастополі). Також повідомляється про смерть 197 пацієнтів з COVID-19 (141 — у Криму, 56 — у Севастополі). Водночас українські правозахисники стверджують, що Росія замовчує реальний стан справ з інфікованими COVID-19 у Криму. Зокрема, Кримська правозахисна група повідомляє, що окупаційний «уряд» Криму цілеспрямовано применшує публічну статистику смертності від COVID-19.

Як повідомляв ATR.ua, попри зростання кількості хворих на COVID-19, представники «влади» окупованого Криму раніше заявили, що вони не мають наміру повертатися до більш суворих обмежувальних заходів через поширення коронавірусної інфекції. Нагадаємо, що, нині у Криму продовжує діяти так званий «режим підвищеної готовності», оголошений через поширення COVID-19 у березні 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ