Вступити до родини ATR

Під будівлею КСУ відбувається акція протесту

30 жовтня 2020, 11:03
907

У Києві під будівлею Конституційного суду України розпочалися протести через рішення суду про скасування кримінальної відповідальності за неправдиве декларування та закриття доступу до декларацій чиновників і депутатів.

ФОТО: УНІАН

ФОТО: УНІАН

Пряму трансляцію з місця подій веде «Громадське».

Протест має назву «Відправимо суддів-зрадників КСУ до Ростова». Повідомляється, що протестувальники біля будівлі КСУ запалили фаєри і закидали двір суду димовими шашками. Активісти вимагають відправити тих суддів, хто ухвалював рішення, до російського Ростова. Протестувальники принесли до суду символічний посадковий документ, а також валізи. Вони заявляють, що цим 11 суддям саме в Росії і місце.

Організаторами акції виступає «Центр протидії корупції», «Фундація ДЕЮРЕ», «Рух опору капітуляції» та «Євромайдан».

За словами учасників, рішення КСУ ставить під загрозу безвізовий режим з Євросоюзом, фінансову допомогу, а також європейський напрям розвитку України. Наразі мітингарі вимагають пояснення від голови Конституційного суду щодо низки прийнятих ними рішень.

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду України.

Напередодні Володимир Зеленський скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави «на нові загрози та виклики національній безпеці та обороні країни». Згодом президент підписав Указ № 477/220 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 жовтня 2020 року «Про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства». У ньому зазначається, що для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства Кабмін має невідкладно вжити заходів щодо ведення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, 28 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій про доходи. Так, КСУ оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними низку положень закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Тобто електронне декларування в Україні з 28 жовтня фактично ліквідоване.

Зазначимо, що в Європейському Союзі стурбовані рішеннями Конституційного Суду України щодо діяльності антикорупційних органів, вони можуть стати підставою для тимчасового припинення безвізового режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ