Вступити до родини ATR

Вода у Криму: графіки подачі можуть зберегтися до кінця 2021 року

2 листопада 2020, 14:43
801

Графіки подачі води у Криму можуть бути продовжені до грудня 2021 року за умови посушливого періоду з невеликою кількістю опадів.

Про це під час наради щодо ситуації з водопостачанням повідомив окупаційний «голова» Криму Сергій Аксьонов, передають кримські ЗМІ.

«Подивимося, як буде надалі розвиватися ситуація з погодою, але готові до гіршого. Домовилися, що графіки поки (збережуться) до грудня 2021 року. Це — в найгіршому варіанті, якщо ні краплі води не буде», — сказав Аксьонов.

Окрім того, окупанти передумали опріснювати морську воду та назвали це «запасним варіантом».

«Ми наступного тижня проведемо ще одну нараду з усіма потенційними учасниками цього процесу, ще раз зважимо, порахуємо, у що це обійдеться. <...> Ми цей варіант ні на один день не зупиняємо, опрацьовуємо, прораховуємо, робимо техніко-економічне обґрунтування — це як запасний варіант, щоб у разі нестачі води ми могли його запустити відразу в роботу», —  прокоментував віце-прем'єр уряду Росії Марат Хуснуллін.

То ж, наразі основним джерелом питної води для подачі населенню розглядаються запаси підземних вод.

За даними ATR.ua, раніше у Сімферопольському і Бахчисарайському районах анексованого Росією Криму через обміління водосховищ окупанти обмежили подачу питної води. Також відомо, що слідом за центральним Кримом без води залишилася і північна частина півострова. Зокрема, «влада» заявила, що пересохли свердловини, що забезпечують водою 29 поселень Криму. Згодом, окупанти запровадили обмеження подачі води в Алушті, Партеніті та Малому Маяку.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв раніше заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в анексований Крим тільки за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ