Вступити до родини ATR

У Білорусі під час протестів затримали понад 1100 людей

16 листопада 2020, 11:40
766

15 листопада у Білорусі під час протестного маршу пам’яті активіста Романа Бондаренка, силовиками Лукашенка було затримано понад 1100 учасників.

ФОТО: TUT.BY

ФОТО: TUT.BY

Про це повідомляє «Весна».

За даними правозахисного центру, було затримано рекордну кількість людей — 1127, в тому числі 25 журналістів. Найбільше затримань — у Мінську. Учасників також затримували у Гомелі, Вітебську, Новогрудку, Бобруйську та Світлогірську. Силовики застосовували фізичну силу, мобільний інтернет не працював з самого ранку, а більшість станцій метро було закрито. Проти деяких учасників акції порушили кримінальні справи за нібито «організацію групових дій, що грубо порушують громадський порядок і пов’язаних з явною непокорою законним вимогам представників влади».

Вранці 16 листопада частину затриманих звільнили, адже, за словами людей, у в'язницях та ізоляторах не вистачає місць на всіх затриманих.

Акція, що відбувалася 15 листопада 2020 року мала назву «Я выхожу», вона була присвячена Роману Бондаренку, який 12 листопада помер у реанімації після побиття силовиками Лукашенка. «Я выхожу» — це останні слова, які він залишив у дворовому чаті.

Нагадаємо, акції протесту у Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Світлани Тихановської вийшли на стихійні акції протесту в Мінську та інших містах. До розгону протестувальників влада залучила ОМОН та військових. Відтоді кожні вихідні в Мінську відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ