Вступити до родини ATR

На даних з космосу показали, як висихають водосховища і озера Криму

20 листопада 2020, 14:12
1065

20 листопада у Києві презентували результати моніторингу водних ресурсів Криму за даними супутникової зйомки. За результатами, «площа водного дзеркала» півострова у 2020 році в порівнянні з 2015 роком в середньому скоротилася на 32%.

ФОТО: Обозреватель

ФОТО: Обозреватель

Результати дослідження презентував «Кримськотатарський ресурсний центр».

Для того, щоб проаналізувати ситуацію, обсяг та можливі причини проблеми нестачі питної води у Криму, експерти «Кримськотатарського ресурсного центру» використовували відкриті супутникові дані.

Згідно цього дослідження, науковий співробітник «Інституту агроекології і природокористування» Тетяна Кучма повідомила, що обсяг Фронтового водосховища скоротився вдвічі, озеро Ачи практично пересохло, окрім цього видно істотне скорочення обсягів Сімферопольського водосховища.

Загалом, площа водосховищ окупованого Криму скоротилася на 43%, озер — на 25%.

Як повідомляв ATR.ua, з 24 серпня у Сімферопольському і Бахчисарайському районах окупованого Росією Криму через обміління водосховищ окупанти обмежили подачу питної води. Жителі отримували воду по 3 години у ранкові та вечірні години. Також відомо, що слідом за центральним Кримом без води залишилася і північна частина півострова. Зокрема, «влада» заявила, що пересохли свердловини, що забезпечують водою 29 поселень Криму. Згодом, окупанти запровадили обмеження подачі води в Алушті, Партеніті та Малому Маяку.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв раніше заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в анексований Крим тільки за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ