Вступити до родини ATR

Держава-окупант порушує права корінних народів у Криму — МЗС

3 грудня 2020, 09:11
560

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар взяла участь у 13-й сесії Експертного механізму ООН з прав корінних народів, темою якої стало питання впливу пандемії COVID-19 на права корінних народів.

Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

«Еміне Джеппар поінформувала про триваючі грубі та систематичні порушення прав людини, зокрема кримських татар, на території тимчасового окупованого Криму та наголосила на невиконанні Росією як державою-окупантом своїх зобов‘язань, передбачених міжнародним гуманітарним правом, щодо захисту цивільного населення у контексті поширення пандемії», — йдеться у повідомленні відомства. 

Окрім того, Джеппар торкнулася проблематики порушення релігійних прав, незабезпечення мешканців Криму належним доступом до медичної допомоги, створення додаткових пандемічних ризиків через оголошення чергового незаконного призову до російської армії, триваючу кампанію з переселення громадян РФ на окупований український півострів та закликає міжнародну спільноту відреагувати.

«Перша заступниця міністра закликала Експертний механізм належно відреагувати на порушення Росією міжнародного права в окупованому Криму, зокрема Декларації ООН про права корінних народів. Еміне Джеппар також підтвердила готовність української сторони до співпраці з Експертним механізмом з метою подальшого захисту прав корінних народів», — зазначили у МЗС.

Як повідомляв ATR.ua, раніше Постійний представник президента України в АР Крим Антон Кориневич під час зустрічі з координаторкою системи ООН в Україні Оснат Лубрані та головою моніторингової місії ООН з прав людини Матільдою Богнер розповів про ситуацію з порушенням прав людини в окупованому Криму та гуманітарну кризу через пандемією COVID-19 на півострові.

Нагадаємо, 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН схвалив проєкт п’ятої оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь», у якій пропонується зафіксувати на міжнародному рівні факт катування ФСБ РФ людей в окупованому Криму. Держава-окупант Росія була однією з 22 країн, які виступили проти цієї резолюції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ