Вступити до родини ATR

Політв’язня Зекір’ю Муратова конвоюють до Ростова-на-Дону

7 грудня 2020, 13:44
1279

Південний окружний військовий суд доручив конвоювати Зекір’ю Муратова в СІЗО №1 Ростова-на-Дону.

Про це повідомили адвокати Еміне Авамілєва та Ліля Гемеджі, передають активісти «Кримської солідарності».

«Сторона захисту сьогодні заявляла клопотання про припинення кримінальної «справи» і про додаткове направлення до прокурору — з метою усунення недоліків, які містить обвинувальний висновок. Ми посилалися на те, що нашому підзахисному закидають дві статті Кримінального кодексу. Причому фабула звинувачення, докази абсолютно ідентичні, незважаючи на те, що склад злочину значно відрізняється по інкримінованих статей. Так само ми говорили про необхідність застосування норм міжнародного гуманітарного права. Суд пішов до нарадчої кімнати для розгляду нашого клопотання. Але контраргументів на тему застосування норм міжнародного права ми не почули», — розповіла адвокат Гемеджі.

За інформацією активістів, «справа» Зекір’ї Муратова перебуває у провадженні Південного окружного військового суду. Перше судове засідання по суті призначене на 10 грудня 2020 року. Однак адвокати вважають, що процес, швидше за все, перенесуть у зв'язку з тим, що обвинуваченого не встигнуть доставити в СІЗО Ростова-на-Дону.

Окрім того, адвокат Еміне Авамілєва стурбована станом здоров'я Зекір’ї Муратова. За її словами, Муратов неодноразово скаржився на болі у грудній клітці, в нирках. Чоловік також має ряд хронічних захворювань опорно-рухового апарату. Останнім часом до скарг додався ще й кашель, однак аналізів на наявність або відсутність коронавірусної інфекції у її підзахисного ніхто не брав.

Як повідомляв ATR.ua, 26 листопада 2020 року у Південному окружному військовому суді відбулося судове засідання щодо продовження запобіжного заходу Зекір’ї Муратову. Суддя продовжив термін утримання під вартою Муратову на 6 місяців — до 17 травня 2021 року.

Нагадаємо, вранці 7 липня окупанти у Криму влаштували чергову облаву на кримських татар. Силовики провели обшуки за сімома адресами у будинках кримських татар та етнічних російських мусульман у Красногвардійському, Сімферопольському, Бахчисарайському районах та у місті Алушта. Шістьох осіб після «слідчих дій» забрали до «управління» ФСБ у Сімферополі. Так, затримали: Еміля Зіядінова, Ісмета Ібрагімова, Аліма Суф'янова, Сейрана Хайретдінова, Олександра Сізікова та Вадима Бектемірова. Усім затриманим окупанти закидають «організацію діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації». Зазначимо, що сьомий обшук проводився в оселі ще одного кримського татарина — Ділявера Меметова в Алушті. Згодом стало відомо, що внаслідок облави ФСБ 7 липня окупанти затримали ще одного кримського татарина — мешканця Алушти Зекір’ю Муратова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ