Вступити до родини ATR

У політв'язня Гафарова погіршився стан здоров'я через відсутність медичної допомоги

10 грудня 2020, 08:40
645

У кримськотатарського політв’язня, фігуранта другої сімферопольської «справи про тероризм» Джеміля Гафарова в умовах СІЗО розвинулася подагра ніг. На думку його захисника Ріфата Яхіна, погіршення стану здоров'я є наслідком хронічного захворювання нирок і відмови «адмінстрації» СІЗО в наданні кваліфікованої медичної допомоги.

Про це адвокат повідомив «Кримської солідарності».

«Медична частина 91 ФСВП продовжує ухилятися від надання медичної інформації та відомостей про стан здоров'я Гафарова його адвокату і приховує справжню картину про результати медичних аналізів і всю лікарську інформацію від самого Гафарова. Сьогоднішньому різкому погіршенню стану здоров'я Гафарова передувала відмова терапевта медичної частини 91 ФСВП у госпіталізації та обстеженні Гафарова, про яку він просив всі останні місяці, і цей же терапевт відмовив Гафаровому у наданні інформації про результати його аналізів», — розповів адвокат.

Через адвоката політв'язень передав листа, у якому повідомив подробиці свого стану здоров'я. Чоловік відчуває сильний больовий синдром, через який він протягом кількох ночей не може спати. Прийом знеболюючих препаратів не допомагає подолати біль.

«Ось вже третій день я хворий і виснажений сильним болем в суглобах ступень обох ніг. Це результат безладного харчування і недотримання дієти, результат прийняття лікарських препаратів без консультації лікаря, результат розвитку моєї хронічної ниркової недостатності без огляду лікарів, без досліджень, які при моїй хвороби повинні проводитися не менше ніж 1 раз в 3–4 місяці. Я зараз маю кризу подагри (точніше подагричний артрит), який неминучий при хронічній нирковій недостатності. Це солі сечової кислоти, які не виводяться з крові хворими нирками і руйнують суглоби рук і ніг, особливо ступнів. Права ступня округлилася як циліндр «вареної ковбаси», почервоніла в місці суглоба великого пальця і ​​нагадує ногу після укусу джмеля. Але це не так страшно. Головне — це пекельний біль у ступні, подібний розпеченому залізу, ось уже 2 ночі позбавляє мене сну. Лежати не можу, сидіти не можу. Препарат «Аллондрінол» приймаю подвійною дозою, але болі не вщухають. На перерахунок виходжу кульгаючи, але ніхто з адміністрації не питає, чому так? Адже повно й інших хворих з температурою в камері. Звертатися до фельдшера марно, знеболюючих немає, терапевта немає — хворіє, до лікарів не водять навіть двох хворих з температурою», — написав Гафаров.

Нагадаємо, раніше медичний працівник медико-санітарної частини СІЗО відмовила Джемілю Гафарову в наданні йому результатів біологічних досліджень.

Як повідомляв ATR.ua, стан здоров’я Джеміля Гафарова, який має інвалідність ІІ групи, погіршився через антисанітарні умови утримання та відсутність медичної допомоги. Політв’язень скаржився на різке загострення хронічних хвороб, постійні судоми в ногах, сильний біль у серці та різкі стрибки тиску. 

Джеміль Гафаров є фігурантом «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група). Він був затриманий серед інших 20 осіб внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року за підозрою у причетності до «терористичної організації». Незважаючи на інвалідність і критичний стан здоров'я, Гафарова залишили під вартою до 14 січня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ