Вступити до родини ATR

«Справа» Приходька: захист надав докази, що спростовують версію слідства

11 грудня 2020, 08:22
773

У Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону відбулося чергове «засідання» у «справі» українського активіста Олега Приходька. Захист представив ряд доказів, які спростовують версію слідства про «терористичну діяльність» кримчанина.

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

ФОТО: Кримська солідарність (архів)

Про це у Facebook повідомили активісти «Кримської солідарності».

Зазначається, що адвокат Назім Шейхмамбетов досліджував відповідь виробника мобільних телефонів BQ, згідно з якою телефон українського абонента й апарат, знайдений під час обшуку у підсудного, були випущені на одному підприємстві і знаходилися у Сімферополі за кілька днів до першого дзвінка.

«Назім Шейхмамбетов надіслав адвокатський запит у ТОВ «Нова Лінія», що випускає телефони BQ, й отримав відповідь, з якої зрозуміло, що обидва телефони були зроблені на одному підприємстві (один був вилучений у Приходька під час обшуку, другий здійснював дзвінки і відправляв смс з українського номера)», — повідомляють активісти.

Обидва телефони, згідно з отриманою відповіддю на запит адвоката, були продані ТОВ «Парт Груп» у Сімферополі, зокрема, апарат BQ, з якого, за версією слідства, здійснювалися дзвінки Приходька, був відвантажений у Сімферополь 29 серпня 2019 року, а мобільний апарат, вилучений у Приходька — 15 серпня 2019 року.

«Тобто телефон, що, на думку слідства, знаходився у місті Львові в Україні, ще 29 серпня був у Сімферополі», — наголошується у повідомленні.

Таким чином, Шейхмамбетов отримав відповідь про те, що організацією обидва телефони були продані 12 вересня 2019 року у Сімферополі у торговельному центрі ЦУМ. Тобто за 4 дні до дзвінка і за 6 днів до смс-листування мобільні пристрої ще були у Сімферополі.

Окрім того, адвокат вказав суду на очевидні протиріччя слідства, виявлені в ході оперативно-розшукових заходів. Зокрема, в матеріалах «справи» номер, який використовується у телефоні BQ, з'являється тільки після обшуку в будинку підсудного. При цьому у «справі» немає жодної інформації про те, яким чином були добуті відомості про смс-листування між українським абонентом і номером, вилученим під час обшуку в оселі Приходька 10 жовтня 2019 року, яке нібито здійснювалося 18 вересня 2019 року.

На думку захисту, це не узгоджується із твердженням ФСБ про те, що український номер у мережі стільникових операторів РФ не реєструвався.

Як відомо, раніше на засіданні у «справі» Олега Приходька захист отримав відповідь на запит про перевірку телефону, який за версією слідства належав підсудному. З цього телефону Приходько нібито вів переписку про теракти в Саках і у Львові. За результатом перевірки, Сергія Зав'ялова, на якого згідно з відповіддю оператора був зареєстрований цей номер, не існує. Це вигадана особа.

Як повідомляв ATR.ua, раніше Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону продовжив арешт українському активісту Олегу Приходьку на 3 місяці і залишив його під вартою до 16 березня 2021 року.

Нагадаємо, 9 жовтня 2019 року окупаційні силовики викрали зі свого будинку проукраїнського активіста Олега Приходька. 28 травня 2020 року у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону розпочався розгляд по суті кримінальної «справи» щодо Олега Приходька. Активіста звинувачують за такими статтями КК РФ: ч. 1 ст. 30 і ч. 1 статті 205 (підготовка до вчинення терористичного акту), ч. 1 статті 222 (придбання та зберігання вибухових речовин) і ч. 1 статті 223-1 (виготовлення вибухових речовин). 27 березня 2020 року Приходьку продовжили арешт до 15 вересня 2020 року, а через кілька днів етапували до Ростова-на-Дону. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ