Вступити до родини ATR

У США закликали Росію допустити міжнародні місії до Криму

11 грудня 2020, 08:43
830

Постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор закликав Росію забезпечити безперешкодний доступ Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та Міжнародного комітету Червоного Хреста по всій території України, зокрема, й у тимчасово окупований Крим.

Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Джеймс Гілмор на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні, передає «Укрінформ».

Американський дипломат зазначив, що на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ переважна більшість міністрів та делегацій закликали Росію та підтримувані нею збройні групи сприяти безперешкодному доступу Спеціальної моніторингової місії, зокрема, до міжнародно визнаного кордону, а також забезпечити безперешкодний доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста до утримуваних осіб на непідконтрольних уряду України територіях та в окупованому Криму.

«Зусилля Міжнародного комітету Червоного Хреста з полегшення людських страждань та робота Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ із забезпечення прозорості, що стосується ситуації на місцях, мають вирішальне значення зі створення простору для переговорів щодо припинення керованого Росією конфлікту на Сході України — прогрес і розвиток, який ми усі бажаємо у найближче майбутнє. Ми закликаємо Росію сприяти доступу обох організацій до всіх регіонів України у межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим», — заявив він.

Джеймс Гілмор відзначив важливу роль Міжнародного комітету Червоного Хреста, яку він виконує у сферах розмінування, пошуку зниклих безвісти, полегшенні впливу пандемії коронавірусу, покращенні доступу до питної води в охоплених конфліктом районах тощо.

Як повідомляв ATR.ua, раніше  спікер Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що Росія готова приймати міжнародні місії в окупованому Криму, але на свої умовах.

Нагадаємо, раніше Меджліс кримськотатарського народу звернувся із закликом до ОБСЄ, ООН, ВООЗ та Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця відреагувати на катастрофічну епідеміологічну ситуацію, викликану високим темпом зростання захворюваності COVID-19 в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ