Вступити до родини ATR

ФСБ на адмінмежі з Кримом почала штрафувати за український паспорт — правозахисники

22 липня 2020, 16:57
1349

Співробітники окупаційного «управління» ФСБ по Криму почали виписувати штрафи кримчанам, які на адмінмежі з окупованим півостровом пред'являють їм український паспорт.

Про це повідомляють у Кримській правозахисній групі (КПГ).

«При в'їзді на окупований півострів ФСБ вимагає від кримчан пред'являти російський паспорт. Якщо у мешканця Криму немає з собою російського паспорта, а є тільки український, співробітники прикордонного «управління» ФСБ РФ виносять постанову про призначення адміністративного покарання. ФСБ стверджує, що український паспорт для в'їзду (виїзду) на півострів є недійсним», — йдеться у повідомленні.

Правозахисники також оприлюднили документ, виданий мешканці Ялти. Її окупанти оштрафували на 2 тисячі рублів за нібито «порушення правил перетину державного кордону РФ». Перед цим жінку на адмінкордоні півтори години допитував співробітник ФСБ.

{gallery_1}

Експерт КПГ Олександр Сєдов заявив, що оскільки Крим є територією України, і громадяни України перебувають в Криму на законних підставах, то переслідування мешканців Криму владою РФ на окупованій нею території за перетин адміністративного кордону по українським документам є порушенням свободи пересування.

«Вимога користуватися «паспортами», які влада РФ видає у Криму, при перетині адміністративного кордону з окупованим Кримом і відмова визнавати законним паспорт громадянина України є однією з форм примусу до отримання громадянства країни-окупанта, тобто порушенням міжнародного гуманітарного права, а саме статті 45 Гаазької конвенції 1907 року (Конвенція про закони і звичаї сухопутної війни)», — пояснив експерт.

Як відомо, з 14 червня усі КПВВ на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом після майже трьох місяців вимушеної перерви на карантин відновили свою роботу у повному обсязі. Також Україна змінила порядок самоізоляції та обсервації при перетині адмінмежі з Кримом. Так, за рішенням Кабміну, припинення самоізоляції та обсервації передбачено для осіб у разі отримання негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР, який отримано після перетину КПВВ.

Раніше громадська ініціатива «КримSOS» звернулася до міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби із запитом відреагувати на незаконне обмеження Росією права мешканців окупованого півострова на вільний перетин тимчасової адміністративної межі з Кримом. Відомо, що у зв'язку з протиепідеміологічними заходами з 29 березня 2020 року уряд РФ дозволив залишати Росію і окупований нею Крим громадянам РФ, у яких є також інше громадянство, лише один раз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ