Вступити до родини ATR

Тихановська у відеозверненні пояснила, чому покинула Білорусь

11 серпня 2020, 12:20
865

Кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська записала відеозвернення до виборців, де пояснила свій від'їзд з країни.

ФОТО: Сергей Гриц/AP

ФОТО: Сергей Гриц/AP

Відповідне звернення поширили численні білоруські ЗМІ.

«Я думала, що вся ця кампанія мене дуже сильно загартувала і надала мені стільки сил, що я витримаю все. Але, напевно, я так і залишилася тією слабкою жінкою, якою була спочатку. Я прийняла дуже важке для себе рішення, це рішення я прийняла абсолютно самостійно — ні друзі, ні рідні, ні штаб, ні Сергій жодним чином на нього не могли вплинути», — заявила вона.

За словами опозиціонерки, вона була готова до того, що багато хто її не зрозуміє і засудить.

«Знаєте, не дай бог опинитися перед таким вибором, перед яким опинилася я. Тому, люди, бережіть себе, будь ласка — жодне життя не варте того, що зараз відбувається. Діти — це найважливіше, що є в нашому житті», — додала Світлана Тихановська.

Як повідомляв ATR.ua, 11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що Тихановська була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Її від'їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

Нагадаємо, що за попередніми офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До їхнього розгону залучили ОМОН, зокрема автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. Акції протесту продовжилися і 10 серпня. Водночас силовики вкотре використали проти демонстрантів сльозоточивий газ, світло-шумові гранати та гумові кулі, у відповідь в них летіли коктейлі Молотова та каміння. У МВС країни заявили, що напередодні у Мінську під час масових протестів загинув чоловік, який нібито збирався кинути в бік силовиків вибухівку.

Окрім того, відомо, що 11 серпня у Білорусі запланований масштабний страйк, ініційований учасниками акцій протесту проти фальсифікацій результатів президентських виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ