Вступити до родини ATR

Протести у Білорусі: Рада Європи може зібратися на позачергове засідання

12 серпня 2020, 09:31
632

Президент Литовської Республіки Гітанас Науседа обговорив із президентом Ради Європи Шарлем Мішелем складну політичну ситуацію в Білорусі.

ФОТО: Reuters

ФОТО: Reuters

Як повідомляє прес-служба президента Литви, політики провели телефонну розмову.

Зокрема, Науседа закликав інститути ЄС активно реагувати на ситуацію в Білорусі і відігравати провідну роль у забезпеченні стабільності в країні, поваги демократичних цінностей, прав і свобод людини.

Також президент Литви закликав провести позачергове засідання Ради Європи для обговорення заходів щодо стабілізації ситуації в Білорусі та обговорення важелів впливу.

Президент Ради Європи, зі свого боку, запевнив, що найближчими днями проінформує про можливість проведення подібного саміту та можливості використання інших інструментів, наявних у розпорядженні ЄС.

Як повідомляв ATR.ua, Європейський союз вивчає можливість введення санкцій відносно відповідальних за насильство на акціях у Білорусі. Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля.

Нагадаємо, що за попередніми офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До їхнього розгону залучили ОМОН, також силовики використали проти демонстрантів сльозоточивий газ, світло-шумові гранати та гумові кулі, у відповідь в них летіли коктейлі Молотова та каміння. Акції протесту продовжилися 10 і 11 серпня. Зокрема, у ніч на середу, 12 серпня, в обласних центрах Білорусі, а також в самому Мінську, ОМОН затримував людей просто на вулицях, зокрема і журналістів. У мінському мікрорайоні Кам'яна гірка були чутні хлопки, повідомляли про вибухи світлошумових гранат. Крім того, правоохоронці використовували гумові кулі. Відомо про одного загиблого та тисячі затриманих демонстрантів.

11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що Тихановська була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Її від'їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів. Згодом Світлана Тихановська поширила два відеозвернення до виборців, де заявила, що вирішила виїхати з Білорусі за власним бажанням і без примусу. Також вона закликала білорусів «не виходити на площі» з протестами, щоб «уникнути насильства». Штаб Тихановської закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ