Вступити до родини ATR

Україна закликає владу Білорусі звільнити протестувальників — Кулеба

12 серпня 2020, 13:09
644

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба озвучив офіційну позицію МЗС щодо протестів в Білорусі, зазначивши, що Київ засуджує насильство та закликає до звільнення затриманих протестувальників.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це Дмитро Кулеба сказав в інтерв’ю «Радіо НВ».

«Для України право на мирний протест є невід’ємною частиною політичного і громадського життя, тому ми маємо великий досвід і можемо вже зараз сказати, що відсутність діалогу призводить до загострення протистояння, послаблює країну, і цим ослабленням завжди користуються зовнішні гравці», — зазначив очільник МЗС.

Також він додав, що у МЗС України поки не готові надати оцінку результатам президентських виборів в Білорусі, які відбулися 9 серпня, і повідомили, що наразі у відомстві «уважно відстежують ситуацію».

Раніше президент України Володимир Зеленський закликав Білорусь відмовитися від насильства на вулицях країни.

Нагадаємо, що за попередніми офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту продовжилися 10 і 11 серпня. До розгону протестувальників залучені ОМОН, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. Наразі відомо про одного загиблого та близько 5 тисяч затриманих демонстрантів.

Зазначимо, що 11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що Тихановська була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Її від'їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів. Згодом Світлана Тихановська поширила два відеозвернення до виборців, де заявила, що вирішила виїхати з Білорусі за власним бажанням і без примусу. Також вона закликала білорусів «не виходити на площі» з протестами, щоб «уникнути насильства». Штаб Тихановської після її від'їзду з країни закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ