Вступити до родини ATR

Протести у Білорусі: у Гомелі після затримання силовиками помер чоловік

13 серпня 2020, 08:40
888

У білоруському Гомелі 12 серпня стало відомо про смерть 25-річного Олександра Віхора, затриманого під час протестів, він мав проблеми із серцем.

Фото: АР

Фото: АР

У Слідчому комітеті Білорусі ввечері 12 серпня підтвердили смерть 25-річного чоловіка. Про це пишуть державні тамтешні ЗМІ. За даними правоохоронців, чоловіка було затримано за «активну участь у несанкціонованій масовій акції» та засуджено до 10 діб арешту. Заарештованого перевели до місця відбування покарання, де у нього різко погіршилося самопочуття. Після цього чоловіка, мовляв, доставили у лікарню, де він помер.

«На місці події працювала слідчо-оперативна група. Під час огляду помітних тілесних ушкоджень, які могли б стати причиною смерті, не виявлено», — заявив речник центрального апарату Слідчого комітету Білорусі Сергій Кабакович.

Першими про смерть чоловіка повідомили напередодні журналісти білоруської редакції «Радіо Свобода», посилаючись на розповідь матері 25-річного мешканця Гомеля.

«Саша був в одному з автозаків. Він не брав участі в акції. Поїхав у неділю до дівчини. Його зловили десь в центрі, тоді його пересадили в іншу машину. Він написав мені, що його спіймали. І все. Я шукала його всі ці дні. Сьогодні мені нарешті сказали, що Саша в морзі», — розповіла вона.

У хлопця, за словами матері, були проблеми з серцем. Коли він довгий час перебував у закритій машині в черзі в СІЗО, йому ставало погано.

«Він кричав, просив про допомогу. А конвой визнав його неадекватним і відвіз до психіатричної лікарні. Там досвідчений лікар зрозумів, що проблема не в психіці. Йому викликали швидку і відвезли в найближчу лікарню — туберкульозну, що поруч з психіатрією. Там Сашу не врятували. <...> Думаю, мені відмовили показати його (у морзі — ред.), тому що жорстоко побили. Я прошу людей, які були з ним в автозаку, коли вони вийдуть з в'язниці, — нехай скажуть правду», — додала жінка.

Як відомо, ввечері 10 серпня МВС Білорусі заявило про загибель першого протестувальника у Мінську. Він загинув від вибуху. Правоохоронці стверджують, що це вибухнув саморобний пристрій, який той хотів кинути у бік силовиків. Однак присутні журналісти зазначають, що на той час силовики стріляли у демонстрантів шумовими гранатами.

Нагадаємо, що за офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту продовжилися 10, 11 і 12 серпня. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. За чотри дні в країні затримали понад 5 тисяч осіб, наразі відомо про двох загиблих. 

Зазначимо, що 11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що Тихановська була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Її від'їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів. Згодом Світлана Тихановська поширила два відеозвернення до виборців, де заявила, що вирішила виїхати з Білорусі за власним бажанням і без примусу. Також вона закликала білорусів «не виходити на площі» з протестами, щоб «уникнути насильства». Штаб Тихановської після її від'їзду з країни закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ