Вступити до родини ATR

У Білорусі з СІЗО відпускають затриманих, вони розповідають про тортури

14 серпня 2020, 07:32
1025

Ввечері 13 серпня з центрів ізоляції правопорушників у Мінську та інших містах почали випускати затриманих на протестах.

Як повідомляє TUT.BY, люди розповідають про катування, відсутність їжі, води, жахливі умови утримання.

Затримані у Мінську люди залишали територію центру по одному, без речей, ключів від квартири і з розрядженими телефонами.

{gallery_1}

Вони розповідають, що всім їм кваліфікована адміністративна стаття. Біля дверей їх зустрічали волонтери та медики.

За даними білоруської служби «Радіо Свобода», напередодні ввечері відразу з декількох ізоляторів у країні почали масово випускати затриманих. ЗМІ повідомляють про сотні звільнених людей, яких декілька днів утримували в переповнених СІЗО. Ті, хто зміг чи захотів спілкуватися, розповіли про тортури, відсутність їжі, води, жахливі умови утримання.

Окрім того, напередодні Верховний суд Білорусі опублікував список з більш як 500 осіб, затриманих за час протестів у країні, починаючи з вечора 9 серпня, і засуджених до адмінарешту.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту продовжилися 10, 11, 12 і 13 серпня. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. Загалом у країні за останні дні затримали понад 5 тисяч осіб, наразі відомо про двох загиблих

Нагадаємо, що за офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Зазначимо, 11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що вона була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Окрім того, після від'їзду Тихановської з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ