Вступити до родини ATR

Лукашенко готує термінове звернення до народу — ЗМІ

14 серпня 2020, 08:20
1101

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко готується до термінового звернення до народу.

Про це повідомляє «Комерсант FM» із посиланням на прес-секретаря глави держави Наталю Ейсмонт.

Зазначимо, що офіційного підтвердження цієї інформації поки немає.

Очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що ця ситуація йому нагадує вчинок польського генерала Войцеха Ярузельського.

«Чомусь згадалось, що саме так поступив Войцех Ярузельський, коли вранці 12 грудня 1981 року звернувся до поляків та оголосив, що у ніч з 12 на 13 грудня 1981 року (тобто вже) ввів на всій території тодішньої Польської Народної Республіки воєнний стан. Одразу був відімкнений  по всій Польщі телефонний зв'язок, на вулицях міст з'явилися танки і бронетранспортери. По телебаченню транслювали заяву генерала Ярузельського про те, що «треба зв’язати руки авантюристам, перш ніж вони зіштовхнуть Вітчизну у вир братовбивчої війни». У результаті лідери опозиційного антикомуністичного руху «Солідарність» моментально виявилися ізольовані. Зрозуміло, що все це було проведено за згодою Москви», — наголосив Чубаров.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту продовжилися 10, 11, 12 і 13 серпня. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. Загалом у країні за останні дні затримали понад 5 тисяч осіб, наразі відомо про двох загиблих

Нагадаємо, що за офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Зазначимо, 11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка виїхала з Білорусі до Литви. Пізніше у її штабі заявили, що вона була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Окрім того, після від'їзду Тихановської з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ