Вступити до родини ATR

У Білорусі оголосили офіційні результати виборів

14 серпня 2020, 14:43
1261

Центральна виборча комісія Білорусі оголосила офіційні результати виборів президента. Лукашенко набрав більше 80% голосів, Тихановська — 10%.

Як повідомляє TUT.BY, за даними ЦВК, на виборах президента Білорусі проголосували 5,8 млн виборців. Голоси розподілилися наступним чином:

— Олександр Лукашенко — 80,1% (4 661 075 голосів);

— Світлана Тихановська — 10,1% (588 622 голоси);

— проти всіх — 4,59% (267 як 360 голосів).

Раніше опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська, яка під тиском влади була змушена покинути територію країни, записала чергове відеозвернення, в якому закликала усіх  мерів білоруських міст очолити мирні протести 15 і 16 серпня.

11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка Тихановська під тиском місцевої влади виїхала з Білорусі до Литви. Згодом вона поширила два відеозвернення, у яких заявила, що вирішила покинути країну самостійно, а також закликала білорусів не виходити на протести. Після від'їзду кандидатки з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту тривають і нині. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. Окрім мирних протестів на майданах та вулицях, у Білорусі вже третій день продовжується страйк на підприємствах. Загалом у країні за останні дні, за офіційними даними МВС, затримали майже 7 тисяч осіб. Напередодні ЗМІ повідомили про третього загиблого протестувальника.

Нагадаємо, що за офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає на виборах президента з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ