Вступити до родини ATR

«Я готова стати національним лідером»: Тихановська записала нове відеозвернення

17 серпня 2020, 08:47
1146

Опозиційна кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська, яка під тиском влади була змушена покинути територію країни, записала чергове відеозвернення, в якому заявила про готовність стати національним лідером Білорусі.

Відповідне звернення з’явилося у мережі вранці 17 серпня.

«Ми усі переживаємо зараз дуже складний період в нашій історії. Ви віддали мені свої голоси і дуже це ціную. Я розумію, що найважливішим є незалежність Білорусі. Вона — та константа, яка не може бути втрачена ні за яких обставин. Тільки разом ми зможемо побудувати країну для життя», — заявила Світлана Тихановська.

Вона також наголосила, що готова стати національним лідером Білорусі.

«Я готова прийняти на себе відповідальність і виступити у якості національного лідера з тим, щоб країна заспокоїлася, увійшла в нормальний ритм. Щоб ми звільнили всіх політв'язнів і в найкоротші терміни підготували законодавчу базу і умови для організації нових президентських виборів», — додала вона.

Як відомо, 16 серпня у Мінську та інших містах Білорусі відбувся наймасштабніший в історії країни Марш Свободи. Демонстранти виступили проти результатів президентських виборів.

14 серпня Центральна виборча комісія Білорусі оголосила офіційні результати виборів президента. Олександр Лукашенко набрав більше 80% голосів, Світлана Тихановська — 10%.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. Акції протесту тривають і нині. До розгону протестувальників залучені ОМОН та військові, також силовики використовують сльозогінний газ, світлошумові гранати та гумові кулі. Окрім мирних протестів на майданах та вулицях, у Білорусі вже третій день продовжується страйк на підприємствах. Загалом у країні за останні дні, за офіційними даними МВС, затримали майже 7 тисяч осіб. Напередодні ЗМІ повідомили про третього загиблого протестувальника.

11 серпня стало відомо, що опозиційна кандидатка Тихановська під тиском місцевої влади виїхала з Білорусі до Литви. Згодом вона поширила два відеозвернення, у яких заявила, що вирішила покинути країну самостійно, а також закликала білорусів не виходити на протести. Після від'їзду кандидатки з країни її штаб закликав владу країни не застосовувати насильства проти мирних громадян і запропонував почати діалог про мирну передачу влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ