Вступити до родини ATR

МЗС нагадало, хто винен у нестачі води в окупованому Криму

15 вересня 2020, 11:59
570

Міністерство закордонних справ України нагадало, що саме Росія як країна-агресор винна у нестачі води в окупованому Криму.

Про це йдеться у офіційній заяві відомства.

«Констатуємо той факт, що під приводом «гуманітарної потреби» російській окупаційній владі в Криму не вистачає води на прискорений розвиток військових об’єктів та підприємств військово-промислового комплексу. Очевидним є і той факт, що потреба у водних ресурсах зростає на тлі  колонізації півострова — стрімкого зростання населення в рамках цілеспрямованої політики заміни демографічного складу Криму. Такі дії держави-окупанта є воєнним злочином. Їх мета — заселення українських територій громадянами РФ, які є лояльними до експансивної політики своєї держави та, таким чином, здійснення закріплення незаконної окупації», — заявили у міністерстві.

Також у МЗС наголосили, що їхня позиція ґрунтується на нормах міжнародного права.

«Будь-які заяви про нібито порушення норм міжнародного права Україною у зв’язку з припиненням водопостачання є нікчемними з точки зору міжнародного права і, очевидно, покликані на те, щоб «призначити винного» за витрати, які несе РФ уже сьомий рік внаслідок незаконної окупації Криму та розгортання масштабної мілітаризації півострова, за яку сплачують російські платники податків», — додали у відомстві.

Міністерство закордонних справ вчергове заявило, що водопостачання до Криму з континентальної України буде повністю відновлене тільки після деокупації півострова.

За даними ATR.ua, раніше у Сімферопольському і Бахчисарайському районах анексованого Росією Криму через обміління водосховищ окупанти обмежили подачу питної води. Зокрема, що з 7 вересня кримська влада» запровадила третій і найжорсткіший етап обмежень подачі питної води. Окрім того, стало відомо, що до системи водопостачання кримської столиці потрапив вміст вигрібних ям.

Нагадаємо, лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в анексований Крим тільки за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ