Вступити до родини ATR

Киян запрошують на акцію на підтримку кримськотатарських політв’язнів на Майдані

16 вересня 2020, 08:21
809

На Майдані Незалежності у Києві 16 вересня відбудеться акція на підтримку кримськотатарських політв’язнів, фігурантів «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа), яким суд у РФ сьогодні має оголосити вирок.

Організаторами заходу виступили Меджліс кримськотатарського народу та правозахисники з ГО «Крим SOS» та Центру прав людини ZMINA.

Акція розпочнеться о 13:00 на Майдані Незалежності у Києві. Серед спікерів заходу заявлені: постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич, муфтій Духовного управління мусульман Криму Айдер Рустемов, члени Меджлісу кримськотатарського народу та правозахисники.

Нагадаємо, сьогодні Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону планує винести вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа).

Раніше російська прокуратура запросила такі терміни ув’язнення для громадян України: Марлену Асанову — 20 років і штраф у 800 тисяч рублів, Мемету Бєлялову — 21 рік, Тимуру Ібрагімову — 20 років. Їх звинувачення розглядає як організаторів забороненої в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Іншим фігурантам справи просять такі терміни: Серверу Зекір’яєву — 15 років, Серверу Мустафаєву — 17 років, Сейрану Салієву — 19 років, Ернесу Аметову й Едему Смаїлову — по 17 років і 6 місяців ув’язнення у колонії суворого режиму.

Як повідомляв ATR.ua, напередодні вироку кримськотатарські політв’язні виступили з останнім словом. Так, Сервер Мустафаєв заявив, що він є громадянином України, і що він шкодує про те, що кримські татари не змогли своєчасно зупинити кровожерного ворога і агресора. Інший політв’язень Ернес Аметов сказав на суді, що він нічого не порушував і не розуміє, за що його засуджують. Марлен Асанов, зі свого боку, наголосив, що владу в Криму у 2014 році захопили не кримські татари, а спецслужби Росії. Ще один фігурант цієї «справи» Сервер Зекір’яєв у своєму виступі запевнив, що Москва мстить кримським татарам за їхню проукраїнську позицію.

У жовтні 2017 року під час масових облав у Бахчисараї за обвинуваченням у «тероризмі» окупанти затримали шістьох кримських татар: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір`яєва та Ернеса Аметова. У травні 2018 року в Криму також затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Обвинувачення проти них долучили до «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ