Вступити до родини ATR

Зудієва: Строки нашим політв’язням — це злочин проти людства

16 вересня 2020, 13:47
716

Правозахисниця Лутфіє Зудієва звернулася до слідства та судових органів РФ через переслідування вісьмох фігурантів «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа), яким сьогодні суд у Ростові-на-Дону має оголосити вирок.

ФОТО: FB/Зудиева

ФОТО: FB/Зудиева

Відео зі словами підтримки політв’язням правозахисниця опубліковала на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні в Південному окружному військовому суді о третій годині дня моїм друзям винесуть вирок. Вони не просто мої друзі, вони колеги, соратники, разом з якими ми працювали над захистом людей від несправедливості, над захистом людей, які піддаються політичним репресіям у Криму за різними ознаками. Я хочу записати відеозвернення в їх підтримку», — почала вона.

Лутфіє Зудієва відмітила, що багато хто вважає такий формат захисту малоефективним, адже важко протистояти великій державі-агресору.

«Багато хто вважає такий формат підтримки неефективним ще тому, що на іншому боці — велика державна машина в обличчі слідчих органів, судів, прокуратури, поліції, інших державних інстанцій. Але у цієї державної машини немає головного — емпатії, людського серця, немає солідарності, бажання допомогти один одному та віри у Всевишнього», — наголосила правозахисниця.

Насамкінець Лутфіє Зудієва звернулася до органів слідства та суду РФ.

«Те, що ви робите, це не просто посадовий злочин, це злочин проти людства. Ці люди не заслужили таких строків, вони не мають знаходитися у слідчому ізоляторі і, тим паче, у колонії. <...> Це підміна, профанація, це не боротьба із тероризмом», — підсумувала вона.

Нагадаємо, сьогодні о 15:00 Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону планує винести вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа).

Як повідомляв ATR.ua, Постійне представництво президента України в Автономній Республіці Крим заявило про те, що Україна «пам’ятає про кожного політв’язня» і вони «докладають максимум зусиль для їх звільнення».

Раніше російська прокуратура запросила такі терміни ув’язнення для громадян України: Марлену Асанову — 20 років і штраф у 800 тисяч рублів, Мемету Бєлялову — 21 рік, Тимуру Ібрагімову — 20 років. Їх звинувачення розглядає як організаторів забороненої в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Іншим фігурантам справи просять такі терміни: Серверу Зекір’яєву — 15 років, Серверу Мустафаєву — 17 років, Сейрану Салієву — 19 років, Ернесу Аметову й Едему Смаїлову — по 17 років і 6 місяців ув’язнення у колонії суворого режиму.

Як повідомляв ATR.ua, напередодні вироку кримськотатарські політв’язні виступили з останнім словом. Так, Сервер Мустафаєв заявив, що він є громадянином України, і що він шкодує про те, що кримські татари не змогли своєчасно зупинити кровожерного ворога і агресора. Інший політв’язень Ернес Аметов сказав на суді, що він нічого не порушував і не розуміє, за що його засуджують. Марлен Асанов, зі свого боку, наголосив, що владу в Криму у 2014 році захопили не кримські татари, а спецслужби Росії. Ще один фігурант цієї «справи» Сервер Зекір’яєв у своєму виступі запевнив, що Москва мстить кримським татарам за їхню проукраїнську позицію.

У жовтні 2017 року під час масових облав у Бахчисараї за обвинуваченням у «тероризмі» окупанти затримали шістьох кримських татар: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір`яєва та Ернеса Аметова. У травні 2018 року в Криму також затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Обвинувачення проти них долучили до «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ