Вступити до родини ATR

Вирок у «справі про тероризм»: МінТОТ домагатиметься посилення санкцій проти РФ

17 вересня 2020, 08:46
629

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України має намір домагатися посилення міжнародних санкцій проти осіб, які в Росії виносять незаконні, політично мотивовані вироки проти незаконно утримуваних кримських татар.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це заявила заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Інна Голованчук, передає пресслужба відомства

«Ми хотіли б знати кожного в обличчя тих суддів та прокурорів, які дозволяють собі незаконно позбавляти волі українських громадян. Ми віримо, що з колегами з Міністерства закордонних справ, разом з нашими міжнародними партнерами зможемо домогтися запровадження додаткових санкцій не тільки на державу Росію, яка окупувала український півострів, а й персонально на прислужників російської репресивної машини», — зазначила Голованчук.

Окрім того у міністерстві наголосили, що відомство фінансово підтримує сім'ї політв'язнів і тих, кого звільнили з ув'язнення в РФ.

«Кримських татар не так легко зупинити. Ці фантастичні цифри незаконних вироків не зупинять цих людей, які борються за свій народ, за справедливість», — додала Інна Голованчук.

Нагадаємо, 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа). Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекір’яєва, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і Едема Смаїлова сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Ще одного фігуранта цієї «справи» — Ернеса Аметова — визнали невинним.

Так, російський суд призначив Марлену Асанову 19 років ув’язнення, Мемету Бєлялову — 18 років, Тимуру Ібрагімову — 17 років. Їх визнали винними нібито в організації забороненої в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Іншим фігурантам призначили такі терміни: Серверу Зекір'яєву — 13 років, Серверу Мустафаєву — 14 років, Сейрану Салієву — 16 років, Едему Смаїлову — 13 років. Їх суд РФ визнав винними нібито в участі у забороненій в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»).

Як повідомляв ATR.ua, напередодні вироку кримськотатарські політв’язні виступили з останнім словом. Так, Сервер Мустафаєв заявив, що він є громадянином України, і що він шкодує про те, що кримські татари не змогли своєчасно зупинити кровожерного ворога і агресора. Інший політв’язень Ернес Аметов сказав на суді, що він нічого не порушував і не розуміє, за що його засуджують. Марлен Асанов, зі свого боку, наголосив, що владу в Криму у 2014 році захопили не кримські татари, а спецслужби Росії. Ще один фігурант цієї «справи» Сервер Зекір’яєв у своєму виступі запевнив, що Москва мстить кримським татарам за їхню проукраїнську позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ