Вступити до родини ATR

Україна у ТКГ закликала РФ звільнити кримськотатарських політв’язнів

17 вересня 2020, 09:44
594

На засіданні Тристоронньої контактної групи Україна звернулася до Російської Федерації з вимогою звільнити кримських татар, позбавлених волі у тимчасово окупованому РФ Криму та засуджених 16 вересня.

ФОТО: Ґрати

ФОТО: Ґрати

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело, близьке до переговорів.

За словами співрозмовника агентства, представники України нагадали, що 16 вересня військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа), яких сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму.

Джерело зазначило, що українська делегація в ТКГ зажадала негайного звільнення засуджених.

Нагадаємо, 16 вересня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа). Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекір’яєва, Сервера Мустафаєва, Сейрана Салієва і Едема Смаїлова сумарно засудили до 110 років ув’язнення у колонії суворого режиму. Так, російський суд призначив Марлену Асанову 19 років ув’язнення, Мемету Бєлялову — 18 років, Тимуру Ібрагімову — 17 років. Їх визнали винними нібито в організації забороненої в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Іншим фігурантам призначили такі терміни: Серверу Зекір'яєву — 13 років, Серверу Мустафаєву — 14 років, Сейрану Салієву — 16 років, Едему Смаїлову — 13 років. Їх суд РФ визнав винними нібито в участі у забороненій в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Ще одного фігуранта цієї «справи» — Ернеса Аметова — визнали невинним та звільнили в залі засідання.

Як повідомляв ATR.ua, напередодні вироку кримськотатарські політв’язні виступили з останнім словом. Так, Сервер Мустафаєв заявив, що він є громадянином України, і що він шкодує про те, що кримські татари не змогли своєчасно зупинити кровожерного ворога і агресора. Інший політв’язень Ернес Аметов сказав на суді, що він нічого не порушував і не розуміє, за що його засуджують. Марлен Асанов, зі свого боку, наголосив, що владу в Криму у 2014 році захопили не кримські татари, а спецслужби Росії. Ще один фігурант цієї «справи» Сервер Зекір’яєв у своєму виступі запевнив, що Москва мстить кримським татарам за їхню проукраїнську позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ