Вступити до родини ATR

У Зеленського нагадали окупантам, чому Київ перекрив водопостачання до Криму

24 вересня 2020, 09:25
566

У Постійному представництві президента України в АРК нагадали, що після окупації Криму Росією Київ перекрив штучну технологічну споруду на річці Дніпро, яка знаходиться на території України — під юрисдикцією України і фінансується з державного бюджету України.

Про це йдеться у коментарі постійного представника президента у Криму Антона Кориневича.

«Представники окупаційної адміністрації РФ в Криму продовжують говорити про питання водопостачання. Лунають різні заяви та коментарі з приводу того, що хтось не має права «перекривати» річку Дніпро і «позбавляти доступу до води з неї». З цього приводу можна сказати наступне. Річка Дніпро вільно тече по території України, Білорусі та Росії. Ніхто не перекривав її русло та доступ до її води для людей, що проживають на території, по якій протікає річка Дніпро. Річка Дніпро не тече по території Криму. Україна перекрила не русло річки Дніпро, а перекрила штучну технологічну споруду (канал), яка знаходиться на території України, під юрисдикцією України і фінансується з державного бюджету України. На це Україна має повне право. Жодна інша держава не має права розпоряджатися каналом, це українська споруда і тільки Україна може визначати, яким чином її використовувати», — нагадав очільник представництва.

За даними ATR.ua, раніше у Сімферопольському і Бахчисарайському районах анексованого Росією Криму через обміління водосховищ окупанти обмежили подачу питної води. Також відомо, що слідом за центральним Кримом без води залишилася і північна частина півострова. Зокрема, «влада» заявила, що пересохли свердловини, що забезпечують водою 29 поселень Криму. Так, з 23 вересня окупанти запровадили обмеження подачі води в Алушті, Партеніті та Малому Маяку.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв раніше заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в анексований Крим тільки за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ