Вступити до родини ATR

США ще не вирішили, чи визнавати Тихановську президентом Білорусі

2 жовтня 2020, 12:17
704

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон ще не визначився з рішенням про визнання Світлани Тихановської президентом Білорусі.

Про це Помпео заявив у інтерв'ю Fox News.

«Ми шукаємо інструменти, які найбільше підходять для забезпечення результату, якого вимагає народ Білорусі», — зазначив держсекретар.

Він додав, що американська влада підтримує білоруський народ. У Білому домі знають, що білоруси хочуть свободи і змінити напрямок розвитку країни, чого не зміг зробити Олександр Лукашенко, додав Помпео.

Як повідомляв ATR.ua, представники Європейського Союзу погодили введення санкцій проти влади Білорусі. Зокрема, з 2 жовтня запроваджуються обмеження відносно 40 офіційних осіб, Лукашенка у переліку немає.

Нагадаємо, 15 вересня Верховна Рада України ухвалила заяву щодо подій у Білорусі, у якій визнала, що президентські вибори в сусідній країні не були ані вільними, ані чесними, та висловила політичну підтримку запровадженню санкцій проти відповідальних за фальсифікації і застосування насильства проти протестувальників.

Зазначимо, 23 вересня у мінському Палаці Незалежності відбулася інавгурація Олександра Лукашенка. У ЄС на це заявили про невизнання легітимності Олександра Лукашенка.

Як відомо, акції протесту Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Світлани Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До розгону протестувальників влада залучила ОМОН та військових. Відтоді кожні вихідні у Мінську відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ