Вступити до родини ATR

Більша частина грошей, які РФ планує витратити на проблеми води у Криму, піде Севастополю

9 жовтня 2020, 12:25
1041

Майже усі кошти, які Росія планує витратити на вирішення проблем з водопостачанням в окупованому Криму, а саме $63 млн з запланованих $64 млн, підуть Севастополю. Це місто, як відомо, стратегічно важливе для РФ.

Про такі плани розподілу коштів повідомили у Мінекономрозвитку РФ.

«Міноборони Росії до березня 2021 року буде реалізовано два заходи в Севастополі по перекиданню поверхневих вод з річки Бельбек та Кадиковського кар'єру на загальну суму близько 4,9 млрд рублів, що забезпечить додатково Севастополю не менше 55 тисяч кубометрів води на добу і безперебійне водопостачання населення та соціальних об'єктів», — йдеться у повідомленні.

Зазначимо, що Севастополь для Росії стратегічно важливе місто. Саме там розташований Чорноморський флот РФ та багато інших об'єктів стратегічного призначення.

Нагадаємо, 8 жовтня уряд Росії ухвалив рішення про виділення з резервного фонду РФ Криму і Севастополю $64 млн (понад 5 млрд рублів) на рішення проблем з водопостачанням та ремонт мереж. Раніше повідомлялося, що президент РФ Володимир Путні дав доручення окупаційній «владі» у Криму побудувати опріснювальний завод, аби вирішити проблему з водою на півострові.

За даними ATR.ua, раніше у Криму через обміління водосховищ окупанти обмежили подачу питної води. Нині відомо, що без води залишилися центральна та північна частини півострова. Так, кримчани отримують воду за «аварійним графіком»: виключно вранці і ввечері. Зазначимо, що якість водопровідної води залишає бажати кращого.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв раніше заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в анексований Крим тільки за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ