Вступити до родини ATR

Закон Зеленського про розпуск суддів КСУ має ознаки конституційного перевороту — Тупицький

30 жовтня 2020, 14:19
1095

Президентський законопроєкт про припинення повноважень суддів Конституційного суду України має ознаки «конституційного перевороту».

Про це на брифінгу заявив голова Конституційного суду України Олександр Тупицький.

«Це порушення статті 149, 149-1 Конституції України», — прокоментував Тупицький проєкт закону, який «склепали за ніч».

За його словами, президент пропонує парламенту скасувати рішення Конституційного суду.

«Чому тоді не указом президента? Нащо залучати парламент в таку неконституційну справу?» — поцікавився глава КСУ.

Водночас у Зеленського заявили, що новий склад Конституційного суду України може бути призначено у термін до двох місяців.

Як стало відомо у ніч на 30 жовтня, президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду України.

Напередодні президент скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави «на нові загрози та виклики національній безпеці та обороні країни». Згодом Зеленський підписав Указ № 477/220 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 жовтня 2020 року «Про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства». У ньому зазначається, що для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства Кабмін має невідкладно вжити заходів щодо ведення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, 28 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій про доходи. Так, КСУ оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними низку положень закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Тобто електронне декларування в Україні з 28 жовтня фактично ліквідоване.

Зазначимо, що в Європейському Союзі заявили, що рішення КСУ щодо діяльності антикорупційних органів можуть стати підставою для тимчасового припинення безвізового режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ