Вступити до родини ATR

«Драконівські» норми РФ: МЗС України висловило протест через вироки фігурантам красногвардійської групи

4 листопада 2020, 11:23
700

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у звʼязку з незаконними вироками суду Росії фігурантам красногвардійської групи «справи про так званий тероризм» Рустему Емірусеїнову, Арсену Абхаїрову та Ескендеру Абдулганієву, яких 3 листопада засудили строком від 12 до 17 років ув'язнення.

Відповідний коментар опубліковано на сайті МЗС.

«Судові вироки щодо позбавлення волі Рустема Емірусеїнова — до 17 років, Арсена Абхаїрова — на 13 років, Ескендера Абдулганієва — на 12 років є черговим доказом, що держава-окупант продовжує використовувати «драконівські» норми свого антитерористичного законодавства для системних політичних переслідувань представників кримськотатарського народу як інструмент залякування та придушення будь-яких проявів нелояльності до окупаційного режиму», — зазначили в міністерстві.

Окрім того, МЗС заявило, що Росія має скасувати рішення суду та негайно припинити грубі порушення прав людини.

У міністерстві закликали міжнародну спільноту посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора.

Як повідомляв ATR.ua, вчора, 3 листопада Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок фігурантам «справи про так званий тероризм» (красногвардійська група) Рустему Емірусеінову, Арсену Абхаірову та Ескендеру Абдулганієву. Так, Рустема Емірусеінова було засуджено на 17 років позбавлення волі з відбуванням перших двох років у в'язниці, решту терміну — в колонії суворого режиму, Арсена Абхаірова — на 13 років, з відбуванням перших двох років у в'язниці, Ескендера Абдулганієва — на 12 років, також з відбуванням двох перших років у вʼязниці.

На винесення вироку до Ростова-на-Дону з Криму вирушили кілька сотень кримчан, щоб підтримати політв'язнів, проте випустили з території тимчасово окупованого Криму лише один мікроавтобус з родичами. Інші були затримані «ДПС» та вимушені повернутися до Сімферополя.

Під будівлею окупаційного «Кримського гарнізонного суду» також зібралися люди, щоб підтримати політв'язнів, їх близьких та родичів, вони тримали у руках портрети обвинувачених кримських татар та були одягнуті у футболки з їх зображеннями.

Нагадаємо, 14 лютого 2019 року в смт. Октябрське Красногвардійського району Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова та Ескендера Абдулганієва. Після цього чоловіків затримали, їх звинувачують у «причетності до діяльності терористичної організації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ