Вступити до родини ATR

Аксьонов подякував силовикам за тиск на кримських татар

4 листопада 2020, 15:21
1501

Окупаційний «голова» Криму Сергій Аксьонов висловив вдячність «правоохоронним органам», які вночі 3 листопада на «Керченському мосту» зупиняли автівки кримських татар, що прямували на винесення вироку до Ростова-на-Дону, за нібито «системну роботу з протидії екстремізму та тероризму».

Про це окупаційний «голова» написав на своїй сторінці у Facebook.

«Напередодні співробітники правоохоронних органів зупинили на Кримському мосту групу громадян, які прямували на засідання суду, щоб, за їхніми словами, «підтримати» засуджених. Зазначу, що сам факт приналежності до «Хізб-ут-Тахрір», мета якої полягає в побудові «всесвітнього халіфату», вже є порушенням російського законодавства. Так само, як і підтримка тероризму. Упевнений, що наші правоохоронці розберуться в ситуації і приймуть необхідні рішення в рамках закону», — написав він.

У коментарях знайшлися ті, хто схвально відреагували на дії окупаційних «правоохоронців» —  писали, що тих, хто їхав підтримати політв’язнів, треба «взяти на карандаш». Були й такі, хто відкрито закликав заслати кримських татар в Сибір чи розстріляти.

Кримськотатарські активісти обурені жорстокими висловлюваннями кримчан та вважають таку поведінку неприйнятною для сучасного суспільства.

«Як подумаю про те, що ми з цими людьми в одному Криму живемо. Що бачимося щодня, що поруч в транспорті може сидіти ось ця Тетяна Купреєва, цей Сергій Машуков та інші. Я серйозно вважаю, що ці люди несуть загрозу. Це якийсь 37-ий рік, «на карандаш». І мене не дивують слова автора поста, тут все передбачувано. Але що з цими «людьми»? Адже це хвороба. Це ненависть. Розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Шовінізм. Це Крим, де «всі народи живуть у мирі», але є Галини Попцові, які вважають, що когось «треба розстріляти», — відреагувала на своїй сторінці у Facebook активістка Ельмаз Киримли.

Як повідомляв ATR.ua, вчора, 3 листопада Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок фігурантам «справи про так званий тероризм» (красногвардійська група) Рустему Емірусеінову, Арсену Абхаірову та Ескендеру Абдулганієву. Так, Рустема Емірусеінова було засуджено на 17 років позбавлення волі з відбуванням перших двох років у в'язниці, решту терміну — в колонії суворого режиму, Арсена Абхаірова — на 13 років, з відбуванням перших двох років у в'язниці, Ескендера Абдулганієва — на 12 років, також з відбуванням двох перших років у вʼязниці.

На винесення вироку до Ростова-на-Дону з Криму вирушили кілька сотень кримчан, щоб підтримати політв'язнів, проте випустили з території тимчасово окупованого Криму лише один мікроавтобус з родичами. Інші були затримані «ДПС» та вимушені повернутися до Сімферополя.

Під будівлею окупаційного «Кримського гарнізонного суду» також зібралися люди, щоб підтримати політв'язнів, їх близьких та родичів, вони тримали у руках портрети обвинувачених кримських татар та були одягнуті у футболки з їх зображеннями.

Нагадаємо, 14 лютого 2019 року в смт. Октябрське Красногвардійського району Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова та Ескендера Абдулганієва. Після цього чоловіків затримали, їх звинувачують у «причетності до діяльності терористичної організації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ